Київ. 23 квітня. УНІАН. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ вважає за необхідне змінити принцип формування уряду, який дозволив би деполітизувати діяльність Кабінету міністрів.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За словами експерта, потрібно зробити усе можливе для того, щоб політичні сили делегували до складу уряду професіоналів, які б думали про економіку, а не про чергові вибори.

“Це не дає дихати економіці, це не дає дихати суспільству і країні”, - сказав В.КАРАСЬОВ.

За його словами, в Україні досі немає стратегічного вектора діяльності економіки. “Усі займаються або гасінням пожеж, які самі провокують, або соціальними програмами, які працюють на підвищення рейтингу політиків, а не формують підвалини довгострокової економічної ефективності”, - додав він.

При цьому В.КАРАСЬОВ висловив думку, що потрібен або широко репрезентативний уряд, у якому представлені усі великі політичні сили, або “введення в уряд професіоналів, а не політиків”.

У свою чергу, політолог Інституту глобальних стратегій Ігор ГРІДАСОВ наголосив, що 7-21 квітня було проведене дослідження “Логіка діяльності урядів України”, яке виявило, що багато рішень Кабміну в першу чергу стосуються кадрової політики.

Зокрема, за його словами, до аналізу було взято нормативні документи, що приймалися урядами Анатолія КІНАХА, Юрія ЄХАНУРОВА, Віктора ЯНУКОВИЧА та Юлії ТИМОШЕНКО протягом перших трьох місяців діяльності. Для аналізу були обрані два типи урядів – “техничний”, що сформований Президентом, і “коаліційний”. Всього, наголосив він, було проаналізовано понад 1100 документів.

І.ГРІДАСОВ зауважив, що кількість кадрових рішень урядів “коаліційних” у порівнянні з урядами “технічними” значно зросла. Зокрема, якщо кадрові зміни в органах влади під час діяльності “технічних” урядів І.КІНАХА та Ю.ЄХАНУРОВА становили відповідно 62,5% та 42,7% від усіх прийнятих рішень, то в діяльності "коаліційних" урядів В.ЯНУКОВИЧА та Ю.ТИМОШЕНКО цей показник становить 79,35% та 74,81%.

Крім того, дослідження показало, що під час діяльності уряду А.КІНАХА в економічній сфері було прийнято 32,24% усіх рішень, але вони носили регулятивно-управлінський характер, а не були орієнтовані на вирішення проблем.

Що стосується діяльності уряду Ю.ЄХАНУРОВА, то соціальних проблем стосувалися 14,19% усіх рішень, а проблематики промислових підприємств - 3,55%. При цьому 67,53% усіх прийнятих рішень уряду В.ЯНУКОВИЧА відносяться до політичної сфери, 29,2% - до економічної та 3,27% – до соціальної сфери.

Водночас уряд Ю.ТИМОШЕНКО ухвалив 76,58% політичних рішень, 19,09% – економічних та 4,33% - соціальних, повідомив І.ГРІДАСОВ.