Київ. 22 квітня. УНІАН. Директор Державної соціальної служби для сім`ї, дітей та молоді Наталія ЛУК`ЯНОВА наголошує на необхідності реформування існуючої системи надання послуг у цій сфері.

Про це вона заявила на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За словами Н.ЛУК’ЯНОВОЇ, державна машина працює на сьогоднішній день неефективно, оскільки чималі кошти бюджету витрачаються на забезпечення життєдіяльності самої системи. Поряд з тим, що систематично зростає кількість наданих соціальних послуг, але замовчується питання їх якості та адресності.

“Соціальні послуги повинні відповідати реальним конкретним сучасним проблемам людини. Насамперед, відповідати потребам сімей, дітей, молоді. І тому я вважаю, що нинішню систему державних соціальних послуг потрібно негайно змінити. Її треба зруйнувати”, - зазначила Н.ЛУК`ЯНОВА .

Вона підкреслила, що хоч і нещодавно очолила Держслужбу, але вже має великий досвід роботи у цій сфері, оскільки працює в ній 15 років. Н.ЛУК`ЯНОВА запевнила, що знає як змінити систему надання соціальних послуг і вважає, що для цього можна використати одну з існуючих європейських моделей, адаптувавши її для України.

Зокрема, за словами Н.ЛУК`ЯНОВОЇ, мова йде про розробку єдиної системи інтегрованих соціальних послуг, налагодження тісної серйозної співпраці з громадськими організаціями в частині передачі їм тих функцій, з якими не справляються державні органи влади, переглянути рівень заробітної плати працівників сфери і її фінансування загалом.

Для цього необхідно розробити відповідну нормативну базу, соціальне замовлення для неурядових організацій тощо.

Окремо вона зупинилась на проблемах Києва, який є столицею України, але займає лише 8-ме місце у рейтингу якості соціальних послуг. За її даними, перші місця у рейтингу з 27 областей України, міст Києва та Севастополя, посідають Луганська та Донецька області.

Н.ЛУК`ЯНОВА повідомила, що включена у списки кандидатів до Київради від Блоку НУНС і особисто на неї покладено завдання щодо покращання соціальних послуг, насамперед в Києві.

“Я вважаю, що нам потрібно ввести громадський контроль за фінансуванням та якістю соціальних програм, а крім того, ми повинні базуватися на реальних потребах киян, спитавши, чого вони потребують, яких саме програм і яких коштів”, - зазначила Н.ЛУК`ЯНОВА.

Окрема увага, за її словами, має бути приділена розвитку мережі соціальних закладів. Вона повідомила, що вже в травні в столиці Держслужба відкриє два центри для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді. Головними напрямками роботи мають стати: робота з дітьми та сім’ями, що потребують допомоги, а також робота спрямована на профілактику негативних явищ, як наприклад, робота з ін’єкційними наркоманами, адаптація молоді, що повернулась з місць позбавлення волі тощо.