«Інформація про збільшення бюджету Києва у 5 разів, м’яко кажучи - перебільшення», - вважає  директор Аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко. На його думку, команда Черновецького співставляє лише частину бюджету 2005 року (без врахування районних), із загальним бюджетом міста на 2008 рік. Коректне порівняння дає зростання лише у 2,5 рази, а з урахуванням інфляції (11,6% у 2006 та 14,5% у 2007) – трохи більше 2 разів. При цьому, слід врахувати, що збільшення доходів значною мірою викликано тотальним підвищенням орендних ставок, які орендодавці, звичайно, перекладають на вартість своєї продукції та послуг.

«Гроші на збільшення бюджету, фактично, вийняли з кишень киян»,  - говорить А. Сергієнко,  - і відправили на піар-кампанію мера». Дані опитування, яке було проведено соціологічною службою «Інтерсоціосистема-ПС» 22-25 лютого 2008 року, показали, що 7% киян живе на межі зубожіння – їм не вистачає на їжу, а 22% можуть лише зрідка купити собі одяг. При цьому на кожного городянина у 2008 році припадає майже 10 000 грн. бюджетних грошей! Чому в найбагатшому місті країни третина населення живе за межею бідності?

Відео дня

Мерія вихваляється турботою про пенсіонерів та малозабезпечених, проте 2007 р. на утримання будинків для людей похилого віку витрачено лише 70% намічених коштів, на їх капремонти – 46%, на медобслуговування чорнобильців – 70%. В той час як кияни щоденно простоюють у корках, а квартирна черга завмерла, кошти на капітальне будівництво використані лише на 50,6%.

Особливо непокоїть той факт, що, починаючи з 2003 року, столична влада залазила у борги до іноземних банків. Цього року заплановано позику ще на $250 млн., внаслідок чого сумарний борг становитиме 1/5 міського бюджету - $1,1 млрд. доларів.

«Позичали одні, а розплачуватись доведеться іншим. Добре, якщо киянам вдасться зберегти комунальну власність та безцінні столичні землі»,  - підсумовує Олександр Сергієнко.