17 квітня 2008 року. Київ, Україна. Епідемія СНІДу в Україні є найбільш загрозливою в Європі, її поширеність серед дорослого населення складає за оціночними даними понад 1.63%. На кінець 2007 року були зареєстровані понад 122,000 випадків ВІЛ-інфекції із початку епідемії у 1987 році, включаючи понад 22,000 випадків СНІДу та понад 12,490 людей, які померли від СНІДу. Ці цифри відображають лише частину тих, хто живе з ВІЛ/СНІДом Україні.

Виходячи з національних оціночних даних, зараз в Україні проживають 440 000 людей із ВІЛ-інфекцією. На даний момент Україна має епідемію ВІЛ/СНІДу, що сконцентрована переважно серед уразливих груп населення, включаючи споживачів ін’єкційних наркотиків, працівників сексу та чоловіків, що мають секс з чоловіками. Проте останні дані свідчать, що принаймні у трьох областях (Київській, Одеській та Миколаївській), поширеність ВІЛ серед вагітних жінок перевищує 1%, що свідчить про те, що епідемія переходить на загальне населення. Відповідно до слів пана Френсіса О’Доннелла, Координатора системи ООН в Україні: “Незважаючи на те, що відповідь на епідемію була значно посилена протягом останніх років, сучасні зусилля щодо ВІЛ/СНІД з боку центральних та місцевих органів влади, громадського суспільства та спільноти донорів досі не справляють значного впливу на епідемію.”

Відео дня

Недавня Зовнішня оцінка національної відповіді на епідемію СНІДу виявила ряд серйозних недоліків Національної програми України зі СНІДу, особливо у сфері профілактики. Попередні результати оцінки підкреслюють важливість нової Загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД на 2009-2013, яка є прекрасною можливістю ефективно відповісти на епідемію.

Френсіс О’Доннелл висловив серйозну занепокоєність тим, що «Процеси, передбачені українським законодавством для розробки загальнодержаних цільових програм та їх бюджетів, не були дотримані, що спричинило до серйозних непорозумінь щодо нової Програми з ВІЛ/СНІДу.” Ці проблеми необхідно вирішити при підготовці до Зустрічі Високого Рівня зі СНІДу в Штаб-Квартирі Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку (10-11 червня 2008 року).На цій зустрічі країн-членів ООН Україна має звітувати щодо прогресу у впровадженні Декларації із прихильності боротьбі з ВІЛ/СНІДом та інших зобов’язань із розширення програм на шляху до Універсального доступу до профілактики, лікування, догляду та підтримки. Френсіс О’Доннелл зазначив, що “Міністерство охорони здоров`я України скерувало до Міністерства фінансів України Концепцію програми для погодження. Система ООН в Україні занепокоєна тим, що загальну суму бюджетного запиту на Програму може бути зменшено від 6,5 до 2,2 мільярдів гривень. ООН наполегливо рекомендує залишити мінімальне фінансування на Програму у розмірі 6.5 мільярдів гривень, включаючи 5.7 мільярдів гривень із державного бюджету.” Для того, щоб розробити більш ефективну Національну програму зі СНІДу, Система ООН в Україні наполегливо рекомендує відкласти кінцевий термін для її розробки, який зараз встановлений на 15 квітня 2008 року, та переглянути процедури її розробки, щоб Програма могла слугувати керівництвом для зусиль всіх урядових та недержавних партнерів. “Система ООН впевнена, що краща підготовка призведе до створення кращої програми,” сказала пані Корі Удовічкі, Помічник Генерального секретаря ООН, Асистент Адміністратора Програми розвитку ООН та Директор Регіонального бюро Програми Розвитку ООН з країн Європи та СНД. “Створення ефективної програми зі СНІДу може допомогти уникнути сотень тисяч нових випадків інфікування та десятків тисяч смертей, тому ми закликаємо Уряд виділити відповідне фінансування та присвятити більше уваги розробці Національної програми зі СНІДу." Система ООН підтверджує своє прагнення надавати технічну допомогу та експертизу для допомоги всім секторам у розробці та впровадженні нової Загальнодержавної цільової програми по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.

 

Система ООН в Україні складається з 13 агенцій, міжнародних організацій та інституцій, а саме Програми розвитку ООН (ПРООН), Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ), Фонду Народонаселення ООН (ФНООН), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБООН), Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Міжнародної організації з міграції (МОМ), Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародної організації праці (МОП), Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (ЮНЕЙДС), Управління ООН із наркотиків та злочинності (УНЗ ООН), а також Міжнародного валютного фонду (МВФ), Світового Банку (СБ) та Міжнародної Фінансової Корпорації (МФК). Представництво ООН в Україні було відкрито у 1992.

Анна Асеєва, Спеціаліст із зв’язків з громадськістю ЮНЕЙДС.

Тел.: 8 044 499 11 72, 8 050 351 68 97