Київ. 17 квітня. УНІАН. Всеукраїнське об’єднання “Свобода” презентувало свій проект нової Конституції України.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН лідер “Свободи” Олег ТЯГНИБОК, його політична сила ще рік тому створила робочу групу для підготовки проекту нової Конституції і тепер готова його представити. Він зауважив, що проект “Свободи” кардинально відрізняється від чинної Конституції як за структурою, так і за своїм змістом.

Відео дня

За його словами, вона складається з преамбули та 6 розділів і базується на засадах “Програми захисту українців”, яку раніше розробило ВО “Свобода”. “На проект Конституції виходить з нагальних потреб української нації, враховує тяглість державотворчої та конституційної української традиції”, – сказав О.ТЯГНИБОК. Лідер “Свободи” зазначив, що у проекті Конституції закладені такі основні принципи, як суверенітет української нації, президентська форма правління, відновлення ядерного статусу держави, унітарний устрій, персональна відповідальність представників влади усіх рівнів, повернення традиційних форм територіального устрою, широкі права місцевого самоврядування. Також у проекті Конституції відсутній такий орган, як Конституційний суд, а його повноваження передані професійним суддям, зокрема Верховному суду.

Крім цього О.ТЯГНИБОК підкреслив, що проект Конституції, підготовлений “Свободою”, не є “кулуарним чи кон’юнктурним”. За його словами, сьогодні інші політичні сили під гаслом конституційної реформи намагаються лише перерозподілити владні повноваження в державі на свою користь. Як приклад, лідер “Свободи” зазначив, що під час формування за ініціативи Президента Конституційної ради жоден з 3 фахівців, запропонованих об’єднанням, не був включений до її складу. Натомість у своєму проекті “Свобода” пропонує, аби нова Конституція ухвалювалася спеціальними Конституційними зборами, однак при цьому жоден з їх членів не має бути причетним до якоїсь політичної сили, а також протягом наступних 10 років не має права обіймати жодну державну посаду.