Київ. 17 квітня. УНІАН. Українські сільгоспвиробники на сьогодні зазнали вже більш як 1 млрд. дол. збитків через заборону експорту зерна.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід КОЗАЧЕНКО.

Відео дня

«На сьогодні склалася така ситуація, що втрати сільськогосподарських виробників від обмежень (експорту – УНІАН) перевищують 1 млрд. дол. Ми маємо розрахунки, підтверджені науковими установами, згідно з якими ми втратили 1,2-1,4 млрд. дол. від заборони експорту зернових культур», - сказав Л.КОЗАЧЕНКО.

Він також додав, що Україна також зазнає збитків від заборони експорту соняшникової олії. За словами Л.КОЗАЧЕНКА, на сьогодні світова ситуація дуже сприятлива для сільгоспвиробництва, але українські аграрії не одержують доходів, які могли б одержати, якби не було заборони на експорт.

За словами Л.КОЗАЧЕНКА, такі дії уряду створюють невизначеність для селян, які зараз проводять комплекс весняно-польових робіт, і є ризик, що вони відмовляться від вирощування зерна. «Вони (селяни – УНІАН) не знають, як їм діяти, тому що ситуація, яка сьогодні виникла, не дозволяє зробити висновки – що буде далі, треба цим займатися чи ні», - додав Л.КОЗАЧЕНКО. «Якщо ми порівняємо те, що втрачено на сьогодні, з тим, що держава дала для підтримки села, то держава дала в 5 разів менше, ніж відібрала», - додав він.

Крім того, за словами президента УАК, при збиранні нового врожаю Україна може зіткнутися з браком місткостей для зберігання зерна. «Нас турбує така ситуація, тому що, за нашими підрахунками, ми сьогодні маємо близько 12 млн. тонн перехідних запасів зерна. В середньому такі запаси в попередні роки становили 4-4,5 млн. тонн зерна. Тобто, ми на початок збиральної кампанії матимемо мінімум 7 млн. тонн надлишків продукції, яку буде дуже важко зберігати, оскільки загальна місткість всіх елеваторів – близько 30 млн. тонн, і не всі вони перебувають в такому технічному стані, коли можуть бути використані ці потужності. При цьому сьогодні погодно-кліматичні умови склалися таким чином, що є підстави говорити про те, що ми зберемо більше 40 млн. тонн зерна. І якщо до нього додати перехідні запаси, то може так статися, що 20 млн. тонн ми зберігатимемо просто неба, десь в полі. І тоді це будуть не просто збитки, це буде катастрофа», - сказав Л.КОЗАЧЕНКО.

«Далі з цим миритися неможливо, тому ми ухвалили рішення, що сьогодні ми в останнє звертаємося до прем`єр-міністра з тим, щоб негайно розблоковували експорт зерна. Якщо впродовж тижня не буде вжито необхідних заходів, ми візьмемося до більш активних дій, про які дізнаються не лише всередині нашої держави, але й далеко за її межами. Я думаю, що якщо не зупинити те, що трапилося, а помножити, я маю на увазі збитки, то селяни не будуть далі це терпіти…» - сказав Л.КОЗАЧЕНКО.

За словами Л.КОЗАЧЕНКА, уряд використовує заборону експорту зерна як механізм боротьби з інфляцією. Він закликав уряд використовувати для цієї мети інші механізми, як роблять інші країни.

Як зазначив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир КЛИМЕНКО, такі обмеження уряду завдають шкоди в першу чергу селянам і призведуть до зниження виробництва даної продукції.

Крім того, за словами В.КЛИМЕНКА, Україна має ряд переваг перед іншими країнами - виробниками сільгосппродукції, проте цей потенціал не використовується. «З порту Одеса до порту Дімієтта (Єгипет) відстань 1,1 тис. морських миль, відстань від порту в Мексиканській затоці в США до порту Дімієтта – 6 тисяч морських миль. Я думаю, всі розуміють, що таке заплатити за корабель, який 1,1 тис. морських миль має пройти і 6 тисяч… З Аргентини – ще далі. Україна перебуває у дуже вигідних логістичних умовах. Ми практично могли б закривати 100% потреби в ячмені в Саудівській Аравії, тому що інший постачальник ячменю – Австралія, з Австралії – 5 тисяч морських миль треба йти до Саудівської Аравії, а з України – 2 тисячі морських миль. Маючи прекрасні логістичні переваги, маючи можливість вирощувати ячмінь, кукурудзу, по пшениці колосальні можливості у нас, і маючи порти (у нас перевалочні потужності зараз у портах 26 млн. тонн на рік), і маючи чорноземи, - маючи все це багатство в руках, ми перебуваємо в такій ситуації, в якій ми сьогодні перебуваємо», - сказав В.КЛИМЕНКО.

Крім того, експерти відзначили, що в Україні на сьогодні немає реальної статистики: скільки засівається зернових і який валовий збір зерна. На їхню думку, необхідно докорінно змінювати систему обліку зерна і виводити зерно з тіні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів з 1 липня 2007 року встановив квоти на експорт зерна в обсягу 12 тис. тонн, які учасники ринку кваліфікували як заборонні.

У листопаді 2007 року Кабмін продовжив дію експортних квот до кінця року, а потім дозволив з 1 січня по 31 березня 2008 року експортувати 1,2 млн. тонн зерна. Ці квоти було розподілено 4 лютого між 163 компаніями.