Київ. 11 квітня. УНІАН. Постанова про порядок проведення в 2008 році земельних аукціонів заблокувала вирішення земельних питань на місцях. Про це заявив сьогодні в ході прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) Мирослав ПІТЦИК.

Як повідомив М.ПІТЦИК, асоціація раніше звернулася до Президента з тим, що постанова №90 про деякі питання проведення земельних аукціонів від 22 лютого, яка прийнята урядом, заблокувала вирішення всіх земельних питань на території міст. «При виконанні цієї постанови до кінця року в нас фактично не буде ніякої можливості виконати ті зобов`язання, які взяли на себе міські влади перед своєю громадськістю щодо конкурсної здачі в оренду й приватизацію окремих земельних ділянок», - сказав М.ПІТЦИК.

Відео дня

За його словами, в постанові Держкомзем виписав процедури таким чином, що право приватизації або здачі в оренду земельних ділянок у містах здійснюватиметься через цей орган, а територіальні громади усунені від вирішення цих питань.

«Ми сьогодні фактично підійшли до того, що Держкомзем при собі створив напівдержавну, напівприватну структуру, яка ліцензіюватиме, вестиме весь облік і здійснюватиме приватизацію земель, у тому числі й комунальної власності», - сказав М.ПІТЦИК.

Як повідомив мер м. Чернівці, віце-президент АМУ Микола ФЕДОРУК, мери міст підтримують ідею конкурсної передачі через аукціон земельних ділянок несільськогосподарського призначення.

«Але механізм, який запропонований, не дозволяє це робити прозоро, чесно, відповідно до тих вимог, яких сьогодні чекає суспільство», - сказав М.ФЕДОРУК. «Принцип, що земельні ділянки продаватимуться на аукціонах, – це добре, але механізм його реалізації – недосконалий, його необхідно кардинально переробити», - додав він.

«Ми спостерігаємо, що йде централізація ресурсів, централізація влади. Всі багато говорять про місцеве самоврядування, про територіальні громади… а потім робиться все навпаки. Це викликає серйозне занепокоєння й у маленьких міст, й у середніх, й у великих міст. Сьогодні на місцевому рівні є достатньо кваліфікованих кадрів, людей, які зможуть реалізовувати під контролем держави…», - сказав М.ФЕДОРУК.

«Тільки, напевно, в Україні серед європейських країн немає певної процедури узгодження тих рішень або нормативних актів, які приймаються Верховною Радою, з органами місцевого самоврядування», - зазначив М.ПІТЦИК.

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Кабінет міністрів рейтинговим голосуванням затвердив порядок проведення в 2008 році земельних аукціонів із урахуванням рекомендацій Президента України.

За словами прем`єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО, прийнято «постанову ту, що діяла до моменту її скасування… Ми до неї вносимо зауваження Олександра ШЛАПАКА щодо поліпшення цієї постанови, причому враховуємо всі ті пропозиції, за винятком тієї, що дає лазівку ухилятися від проведення аукціонів для бізнес-структур. І ми даємо протокольне доручення міністру юстиції в законі, який сьогодні є, ліквідувати колізії, які практично створюють певний хаос у законодавстві».

Вона висловила надію, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО не скасує нову постанову уряду про порядок проведення аукціонів із продажу землі несільськогосподарського призначення.

Голосування за новий варіант постанови про порядок проведення земельних аукціонів відбудеться в середу, 16 квітня. До 16 квітня Ю.ТИМОШЕНКО планує зустрітися з представниками Асоціації міст і вислухати їхні пропозиції.

Нагадаємо, 22 лютого Кабінет міністрів прийняв постанову №90 «Деякі питання проведення земельних аукціонів». Документом, зокрема, затверджено Порядок проведення земельних аукціонів. Цим Порядком визначено процедуру підготовки, організації та проведення земельних аукціонів для продажу земельних ділянок державної й комунальної власності або права на їх оренду, окрім земельних ділянок, на яких розташовано об`єкти, що підлягають приватизації, наголошується в Указі.

7 квітня Президент України Віктор ЮЩЕНКО своїм Указом зупинив дію положення постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого «Деякі питання проведення земельних аукціонів». Глава держави, зокрема, зазначав, що згідно з Конституцією України Кабінет міністрів не має повноважень із затвердження порядку проведення земельних аукціонів.