Київ. 7 квітня. УНІАН. Нинішній міський голова Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ переміг би на дострокових виборах мера столиці, якби вони відбулись сьогодні.

Про це свідчать дані телефонного опитування, проведеного Київським інститутом проблем управління ім. Горшеніна, що представив сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор інституту Кость БОНДАРЕНКО.

Відео дня

За даними опитування, Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ набрав би найбільшу кількість голосів виборців - 30,7%. На другому місті лідер Блоку свого імені Віталій КЛИЧКО - 23,4%, на третьому – колишній мер Києва Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО - 7,3%.

За голову Шевченківської райдержадміністрації Віктора ПИЛИПИШИНА готові проголосувати 4,1% опитаних, за першого віце-прем’єр-міністра Олександра ТУРЧИНОВА - 3,7%, за лідера Громадянського руху “Народна самооборона” Юрія ЛУЦЕНКА - 2,7%, за голову Держкомрезерву Михайла ПОЖИВАНОВА – 1,5%, за голову Київського міського відділення Партії регіонів Василя ГОРБАЛЯ – 0,4% респондентів. За іншого кандидата готові проголосувати - 3,9%, важко було відповісти на запитання - 22,2% опитаних киян.

К.БОНДАРЕНКО наголосив, що дослідження проводилося з 27 березня по 1 квітня, і під час опитування не фігурували деякі кандидати, що висунули свої кандидатури дещо пізніше, зокрема, лідер Європейської партії Микола КАТЕРИНЧУК.

Крім того, якби вибори депутатів Київської міської ради відбулись сьогодні, то за БЮТ висловили готовність проголосувати 30,8% опитаних, за Блок Леоніда Черновецького - 16%, за Блок Віталія Кличка - 11,6%, за Партію регіонів - 7,5%, за блок “Наша Україна” - 5,7%, за Блок Литвина - 3,5%, за Комуністичну партію України - 1,4%, за Партію зелених України - 1,2%, за Блок Наталії Вітренко “Народна опозиція” - 0,9%, за виборчий блок “Громадський актив Києва” - 0,9%, за Соціалістичну партію України - 0,8%. Не голосували б за жодну політичну силу - 6,2% опитаних, важко було відповісти - 13,4% респондентів.

Водночас, майже половина киян - 49,4% - позитивно оцінює рішення Верховної Ради про призначення дострокових виборів мера столиці та Київської міської ради, негативно ставляться до цього рішення 40,3% опитаних, важко сказати -10,3%.

При цьому 28,1% респондентів позитивно оцінюють роботу нинішнього мера (20,6% - добре і 7,5% - відмінно), 38,2% - задовільно. Негативно оцінюють роботу Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО лише 26,3% опитаних киян.

Більшість киян (81,5%) готові голосувати на наступних місцевих виборах у Києві, 8,2% - скоріше голосуватимуть, 8,4% - ще не вирішили, 1,9% - важко сказати.

Також опитування показало, що найнестабільнішою групою щодо електоральних уподобань є середня вікова група - 30-45 років. Ці респонденти нейтрально оцінюють діяльність Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО. Серед цієї вікової групи також найбільше тих, хто ще не визначився, за кого голосувати на виборах мера і Київради, зазначив К.БОНДАРЕНКО.

Загалом за випадковою вибіркою було опитано 1 тис. респондентів віком від 18 і більше років. Похибка репрезентативності не перевищує 3,25.