Київ. 27 березня. УНІАН. Група народних депутатів пропонує створити Конституційну асамблею в разі виникнення питання про необхідність ухвалення нового тексту Конституції України.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив народний депутат, член фракції БЮТ Микола ТОМЕНКО.

Відео дня

За його словами, дискусія щодо конституційного процесу на сьогодні визначила дві основні альтернативи подальших змін до Конституції. При цьому, на думку депутата, варіант ухвалення нової редакції Конституції без парламенту є найбільш небезпечним.

“Такий сценарій можна реалізувати шляхом проведення референдуму та введення у дію затвердженого на референдумі нового Основного Закону указом Президента. Такий шлях є надзвичайно конфліктним та не зовсім правовим”, - сказав М.ТОМЕНКО.

Другий шлях, нагадав він, це ухвалення нової Конституції виключно парламентом. Водночас депутат нагадав, що для цього потрібно голосування в 300 голосів.

“Такий варіант теж є конфліктним, оскільки при нинішній ситуації складно уявити наявність конституційного консенсусу у складі парламенту”, - сказав М.ТОМЕНКО. При цьому, наголосив він, нову редакцію Конституції доцільно ухвалювати лише після проведення президентських виборів, аби ні в кого не було бажання виписати цей документ “під себе”.

За його словами, якщо переможе ідея ухвалення нової Конституції, а консенсусу не буде знайдено, то необхідно піти шляхом, традиційним для більшості країн, – ухвалення нового Основного Закону через Конституційну асамблею.

М.ТОМЕНКО повідомив, що з цією метою у ВР уже зареєстровано проект закону, внесений ним і народними депутатами від НУ-НС Тарасом СТЕЦЬКІВИМ та Володимиром СТРЕТОВИЧЕМ.

У свою чергу, член фракції НУ-НС Т.СТЕЦЬКІВ наголосив, що законопроектом передбачається сформувати Конституційну асамблею у складі 300 осіб. За його словами, вони мають бути обрані на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування на засадах комбінованої виборчої системи відповідно до цього закону.

Зокрема, зазначив Т.СТЕЦЬКІВ, 100 осіб обираються у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у народні обранці від політичних партій чи їх блоків, 81 - на засадах мажоритарної системи відносної більшості по три народних обранці від Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя у відповідних багатомандатних округах, та 119 - на засадах мажоритарної виборчої системи відносної більшості в одномандатних виборчих округах з приблизно рівною кількістю виборців у них.

За словами депутата, не може бути обрано до Конституційної асамблеї Президента України, народного депутата України, члена Кабінету міністрів України та його заступника, керівника центрального органу виконавчої влади та його заступника, суддю Конституційного Суду України або судів загальної юрисдикції, а також громадянина, який має судимість за вчинення умисного злочину.

“Основна проблема полягає у тому, що коли до змін Конституції бралися діючі політики, то вони, як правило, виходили не зі стратегічних чи суспільних інтересів, а виходили зі своїх власних корпортативних інтересів”, - сказав Т.СТЕЦЬКІВ.