Київ. 24 березня. УНІАН. Народний депутат, член фракції БЮТ Микола ТОМЕНКО виступає за проведення виборів міського голови Києва в 2 тури.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

“Двотурова система голосування повинна бути обов’язковою нормою для всієї системи місцевого самоврядування”, - сказав М.ТОМЕНКО.

Відео дня

Він наголосив, що це необхідно зробити, оскільки дуже часто мери міст обираються незначною кількістю голосів виборців. ”Ми не можемо обирати мера п’ятою частиною киян. А що тоді робити іншим?”, - запитав М.ТОМЕНКО. Така ж ситуація, за словами народного депутата, спостерігається і в інших містах при проведенні виборів мерів. “Я думаю, що нічого страшного, коли два тури відбудуться. Не тому, що я боюся, що ми виграємо чи програємо, а тому, що це правильно з точки зору демократії”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує парламенту розглянути законопроект, який передбачає проведення виборів Київського міського голови в два тури.

Цим законопроектом пропонується запровадити обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютною більшістю. Зокрема, обраним міським головою буде вважатися кандидат, який набрав більше половини голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. При цьому, якщо в першому турі жоден кандидат не набрав більш як 50% голосів, проводиться другий тур між двома кандидатами, які набрали найбільшу кількість голосів виборців. Обраним за результатами другого туру голосування вважається кандидат, за якого проголосувало більше виборців. Законопроектом також виключається можливість голосування виборців «проти всіх».