Київ. 21 березня. УНІАН. Близько 500 інвесторів житлового будинку по вул. Мілютенка, 29 у Деснянському районі столиці вимагають від київської влади продовжити договір оренди ділянки під забудову.

Про це повідомив представник довірителів Фонду фінансування будівництва (ФФБ) житлового будинку Борис БЕЗВЕРХИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, київська влади відмовили забудовникові будинку - ТОВ «Марс» - продовжити оренду земельної ділянки по вул. Мілютенка, 29, на якій уже розпочалося будівництво будинку.

Б.БЕЗВЕРХИЙ повідомив, що в травні 2004 року ТОВ «Марс» і Київміськрада уклали договір на оренду земельної ділянки терміном на три роки. За цей час забудовник одержав всю необхідну дозвільну документацію на спорудження будинку, провів громадські слухання і на початку 2007 року приступив до будівництва: було встановлено огорожу, побутівки і завезена будівельна техніка.

Згідно із законодавством, за три місяці до закінчення терміну оренди забудовник звернувся в Київраду про його продовження, утім протягом встановленого терміну ніякої відповіді не одержав.

За словами представника довірителів, у серпні КМДА направила ТОВ «Марс» копію рішення Київради від 26 червня 2007 року, згідно з яким забудовнику було відмовлено у відновленні оренди земельної ділянки у зв`язку зі скаргами місцевих жителів.

Він стверджує, що копія рішення не була оформлена належним чином, оскільки на ній стояла тільки печатка секретаріату КМДА і не було підписів ні секретаря, ні голови Київради.

При цьому «деякі зацікавлені особи» підняли асоціацію територіальної общини, а також жителів сусідніх будинків по пр. Лісовому, 9, які стали протестувати проти будівництва, не допускаючи на майданчик будівельну техніку.

Б. БЕЗВЕРХИЙ заявив, що довколишні будинки знаходяться через дорогу до планованого будівництва і стоять торцем до майданчика під забудову.

За його даними, влітку 2007 року ТОВ «Марс» звернулося до Господарського суду Києва про відновлення договору оренди земельної ділянки і суд виніс постанову на користь позивача. Крім того, в липні 2007 року Господарський суд також виніс позитивну ухвалу за позовом забудовника про заборону громадським організаціям і жителям сусідніх будинків перешкоджати зведенню будинку.

У той же час без завчасного попередження забудовника, Головним управлінням контролю за впорядкуванням Києва КМДА виноситься розпорядження знести огорожу і побутівки на майданчику по вул. Мілютенка.

За словами Б.БЕЗВЕРХОГО, попередивши ТОВ «Марс» за годину, «посадовці Деснянської районної держадміністрації зламали огорожу і відвезли в невідомому напрямку».

У свою чергу генеральний директор фінансової компанії «Комфорт-Інвест» Ігор ДЕХНО уточнив, що ФФБ житлового будинку по вул. Мілютенка був створений у жовтні 2006 року ФК «Комфорт-Інвест» і ТОВ «Марс».

За його даними, до будівництва 23-поверхового будинку на 132 квартири (з яких продано 69) залучено понад 20 млн. грн., зокрема через ФФБ – 17 млн. грн. і за договорами пайової участі – близько 6 млн. грн. За інформацією Б.БЕЗВЕРХОГО, вартість квадратного метра в будинку становила 5,5-5,7 тис. грн.

У той же час засновник ТОВ «Марс» Сергій КРАСУНЕНКО повідомив, що ФФБ звернувся з проханням змінити власників ТОВ «Марс» і ТОВ «НСЛ», котрі займалося зведенням житлового будинку по вул. Березняківській, 4а, у зв`язку з підозрою в нецільовому використанні коштів. З грудня минулого року він є новим засновником, а Олег ЄВДОЧЕНКО – новим директором ТОВ «Марс».

За його даними, колишні керівники цих компаній зібрали близько 20 млн. грн. коштів приватних інвесторів у зведення будинків по вул. Мілютенка і Березняківській.

С.КРАСУНЕНКО також повідомив, що і забудовник, і фінансова компанія, й інвестори зверталися в міську прокуратуру, міліцію, до київських властей, прем`єр-міністра і Президента з проханням розібратися в ситуації і вирішити питання з продовженням оренди земельної ділянки для зведення будинку.

«Якщо найближчим часом не будуть вжиті заходи, ми прийматимемо кардинальні рішення», - сказав він. І додав, що інвестори спільно із забудовником мають намір пікетувати секретаріат Президента, прокуратуру і міську мерію.