Київ. 17 березня. УНІАН. ТОВ «Корсан», яке є міноритарним акціонером ЗАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.), має намір оскаржити в суді намір провести збори акціонерів ЗАТ «Укртатнафти» 18 березня в Києві.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив представник ТОВ «Корсан» Геннадій КОРБАН сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Нагадаємо, на 14 березня ц.р. було заплановано в Кременчуці збори акціонерів ЗАТ «Укртатанафта», проте за інформацією компанії, збори не відбулися через відсутність кворуму – ніхто з акціонерів не реєструвався, що зафіксовано в протоколі Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку. У той же час, за словами міністра палива та енергетики Юрія ПРОДАНА, який прибув до Кременчука на збори, збори «Укртатнафти» були відкриті, але в них відразу ж була оголошена перерва до 18 березня. За словами Ю.ПРОДАНА, «для участі в зборах реєструвалася тільки НАК «Нафтогаз України», котра володіє 61% акцій заводу».

Г.КОРБАН заявив, відповідаючи на запитання про дії компанії, що в разі проведення зборів акціонерів 18 березня в Києві: «Ми звертатимемося до суду».

Він також зазначив, що «насправді в держави немає на сьогодні 61% акцій «Укртатнафти». Є спір навколо 18% акцій, котрі, якщо додати до існуючого (державного) пакета, дають у цілому 61%».

При цьому він додав, що «справді, минулого року ще в травні-червні місяці ці акції були списані з двох татарських акціонерів SeaGroup International і Amruz Trading на користь НАК "Нафтогаз України" на зберігання без права голосування цими акціями. Далі Генпрокуратура подала позов на користь держави про стягнення цих акцій в дохід держави і, дійсно, Київський господарський суд прийняв рішення, згідно з яким ці акції списані в дохід держави, а саме на користь Міністерства палива та енергетики».

За словами Г.КОРБАНА, «на сьогодні Міністерство палива та енергетики не відкрило рахунок у цінних паперах, і 18% не зараховані на рахунок Міністерства палива та енергетики. Крім того, татарські акціонери подали апеляційну скаргу, суд застосував конвенцію, і розгляд справи буде в травні місяці в Апеляційному господарському суді Києва».

«Тому формально є виписка (про списання 18% акцій на користь НАК), і вона виглядає як 61%, але де-факто НАК «Нафтогаз» володіє 43%, які були передані до статутного фонду згідно з Постановою тоді чинного уряду", - сказав Г.КОРБАН, додавши, що 18% акцій "Укртатнафти" не передавалися "Нафтогазу", не продавалися, "і жодним чином він не має права користуватися і голосувати цими акціями".

Він уточнив, що ці акції можуть бути списані тільки на користь Міністерства палива та енергетики, але для цього міністерство "має здійснити деякі дії, всі судові розгляди мають бути закінчені для того, щоб скористатися цими 18%, як правом акціонера».

Як повідомляв УНІАН, 14 березня Г.КОРБАН повідомив, що збори акціонерів «Укртатнафти», котрі мали відбутися 14 березня в Кременчуці, не розпочиналося і тому не можуть продовжитися в Києві 18 березня. «Є протокол Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, котрий зафіксував, що реєстрація не розпочиналася, реєстр не наданий і є рішення суду, що обмежує проведення зборів. Акціонери не реєструвалися, виписок не одержували, протоколів не складали і, відповідно, не приймали рішень, оскільки збори не були відкриті», – сказав Г.КОРБАН.

Довідка УНІАН. ЗАТ «Укртатнафта» створене в 1994 році відповідно до указів президентів України і Татарстану на базі Кременчуцького НПЗ. Проектна потужність підприємства становить 18,6 млн. тонн переробки нафти в рік.

61,346% акцій "Укртатнафти" належать державі і передані до статутного фонду НАК «Нафтогаз України», 28% - Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану (у жовтні 2006 року передані в довірче управління ВАТ "Татнефть"), 8,6% - компанії «Татнефть» (Татарстан), 1,2% акцій володіє ТОВ «Корсан», аффільовані з групою «Приват».