Київ. 17 березня. УНІАН. Правління ЗАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) має намір прийняти рішення про передачу системи реєстру тимчасовому реєстратору.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказав Геннадій КОРБАН, представник ТОВ «Корсан», яке є міноритарним акціонером «Укртатнафти».

«Після позбавлення ліцензії «Укрнафтогазу» (ВАТ «Фінансова компанія «Укрнафтогаз» - реєстратор "Укртатнафти") система реєстру була закрита. «Укрнафтогаз» відмовився від ведення реєстру «Укртатнафти», тому правління приймає рішення в даний момент про передачу системи реєстру тимчасовому реєстратору - іншому, на вибір правління», – сказав він.

При цьому він зазначив, що «тому система реєстру закрита, і ті, хто там голосуватимуть по закритій системі реєстру або реєструватимуться по неіснуючому реєстру, вони повинні розуміти, що рано чи пізно вони понесуть відповідальність. Те, що вони роблять, – це… некваліфіковані дії, тим більше, якщо вони йдуть із боку державних чиновників».

Нагадаємо, 3 березня ц.р. Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) своїм рішенням позбавила «Укрнафтогаз» ліцензії на ведення реєстру власників іменних цінних паперів. Дане рішення було ухвалено в результаті неодноразового порушення реєстратором вимог законодавства України.

14 листопада 2007 року ДКЦПФР анулювала ліцензію ЗАТ «Укртатнафта» на ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів.

"Укртатнафта" в 2004 році у Верховному суді виграла справу про зміну реєстратора ЗАТ, яким було ВАТ «Фінансова компанія «Укрнафтогаз», і почала вести реєстр самостійно, так і не одержавши реєстру від «Укрнафтогазу».

Як повідомляв УНІАН, на 14 березня ц.р. були заплановані в Кременчуку збори акціонерів ЗАТ «Укртатанафта», проте за інформацією компанії, збори не відбулися через відсутність кворуму – ніхто з акціонерів не реєструвався, і це зафіксовано в протоколі Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку.

У той же час, за словами міністра палива та енергетики Юрія ПРОДАНА, який прибув до Кременчука на збори, збори «Укртатнафти» були відкриті, але в них відразу ж була оголошена перерва до 18 березня. За словами Ю.ПРОДАНА, «для участі в зборах реєструвалася тільки НАК «Нафтогаз України», котра володіє 61% акцій заводу».

У свою чергу Г.КОРБАН тоді повідомив, що збори акціонерів «Укртатнафти», які повинні були відбутися 14 березня в Кременчуку, не починалися й тому не можуть продовжитися в Києві 18 березня. «Є протокол Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, що зафіксував, що реєстрація не починалася, реєстр не наданий, і є рішення суду, що обмежує проведення зборів. Акціонери не реєструвалися, виписок не одержували, протоколів не складали і, відповідно, не ухвалювали рішень, оскільки збори не було відкрито», – сказав Г.КОРБАН.

Сьогодні ТОВ «Корсан» заявило, що оскаржить у суді намір провести збори акціонерів ЗАТ «Укртатнафти» 18 березня в Києві.

Довідка УНІАН. ЗАТ «Укртатнафта» створене в 1994 році відповідно до указів президентів України і Татарстану на базі Кременчуцького НПЗ. Проектна потужність підприємства становить 18,6 млн. тонн переробки нафти в рік.

61,346% акцій "Укртатнафти" належать державі і передані до статутного фонду НАК «Нафтогаз України», 28% - Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану (у жовтні 2006 року передані в довірче управління ВАТ "Татнефть"), 8,6% - компанії «Татнефть» (Татарстан), 1,2% акцій володіє ТОВ «Корсан», аффільовані з групою «Приват».