«Я сюди вклав 120 тисяч доларів за квартиру площею 91,7 кв. метра. Задля цього продав одну квартиру в Києві, одну — в Росії, як матір померла, окрім того, ще й накопичував гроші, позичав у друзів та родичів. А нині ж за ці гроші такого житла вже не купити!» — з розпачем розповідає «Дню»Олексій Соловйов. Мешканець столиці купив квартиру в житловому будинку з підземним автопаркінгом, офісними приміщеннями та об’єктами соціальної сфери по вулиці Єреванська, 18А. Свою квартиру, за укладеним договором, він мав отримати наприкінці минулого року. Утім, будівництво ще навіть не починали...

Спочатку, як пояснювали інвесторам забудовники, їм не давали ордера на будівництво в Солом’янській райдержадміністрації, незважаючи на попередню позитивну комплексну державну експертизу КМДА. Однак у листопаді 2007 року після тривалої судової тяганини райдержадміністрація все ж підписала необхідні документи для забудовника — ТОВ «Стабіл», і керівництво цієї компанії запевнило інвесторів у тому, що будівництво ось-ось розпочнеться.

Утім, замість цього засновники товариства несподівано продали свої частки компанії іншим особам... А нове керівництво згодом повідомило інвесторів, що «Стабіл» збанкрутував, залучених коштів немає й тому будівництво може не розпочатися взагалі. Хоча повернути вкладені кошти все ж зобов’язалося... Та, як запевнили «День» постраждалі інвестори, ті, хто написав заяви на повернення грошей, досі їх не отримали, й коли отримають — невідомо. Тож зрозуміло, що за таких умов люди занепокоєні й стверджують про чергову аферу на ринку житла та про «новий «Еліта-Центр».

Відео дня

До того ж ситуація ще й парадоксальна. Справа в тому, що будинок мали споруджувати на землі, яку орендує Служба безпеки України. Це серйозне відомство також брало пайову участь у будівництві, й «Стабіл» зобов’язувався надати їй у власність житлову площу... «Однак, не отримавши бажаної споруди, Служба безпеки вирішила розірвати договір з ТОВ «Стабіл» і знайти іншого забудовника, — розповідає Соловйов. — Один із наших інвесторів на власні очі бачив відповідний лист від 7 лютого за підписом заступника голови СБУ Світлани Нєжнової». А за таких умов «Стабіл» на даній ділянці, що знаходиться в оренді СБУ, так нічого і не побудує, тоді як новий забудовник жодних юридичних відносин з інвесторами не матиме. Тож люди небезпідставно побоюються, що залишаться і без квартир, і без грошей.

Та навіть із повернутими грошима інвестори почувалися б обдуреними. Адже з урахуванням зростання цін на житло у Києві (у 2—2,2 разу) сьогодні за ці кошти можна купити вдвічі менше квадратних метрів житла, ніж тоді, коли укладалися відповідні угоди, за якими 34 інвестори вклали в будівництво понад 17 мільйонів гривень...

«Прикро, що ми «клюнули» на участь СБУ, коли ТОВ «Стабіл» залучало кошти, — з сумом зазначає Соловйов і додає: — А деякі з нас брали кредити під заставу власного житла й змушені сплачувати відсотки, деякі — продали власні квартири й живуть в орендованих...»

Та час назад не повернеш, і людям доводиться брати максимум із того, що вони нині можуть. «Ми вимагаємо не розривати договір зі «Стабілом» і розпочати нарешті будівництво, а окрім цього — серйозно контролювати сам процес... У гіршому варіанті — повернути гроші, які ми вклали, сплативши також певні компенсації, адже за цей час житло подорожчало удвічі...» — озвучує Соловйов вимоги 34-х інвесторів. Він також із болем констатує, що Служба безпеки нині відмежовується від ошуканих людей, мовляв, жодного юридичного відношення до них СБУ не має. «Чекісти» керувалися лише «моральними зобов’язаннями», коли зібрали та вислухали постраждалих інвесторів будівництва.

«Прикро, що державний орган, який, згідно закону, покликаний захищати безпеку держави та її громадян, став «прикриттям» для групи шахраїв, які нібито для будівництва будинку зібрали кошти довірливих громадян та згодом... зникли. Адже виникають цілком логічні запитання: чим керувалася СБУ, обравши нікому невідоме ТОВ «Стабіл» забудовником? Чи були проведені відповідні тендери? Хто прийняв рішення і хто насправді стоїть за цією аферою? Чому Служба безпеки України, яка має всі повноваження для вчинення слідчих дій, мовчки споглядала за зміною засновників, які довели компанію до банкрутства, тим самим ошукуючи громадян України? Невже краще боротися з наслідками злочину, аніж упереджувати його здійснення? І насамкінець — де ж поділися наші кошти?» — запитує Соловйов. Гадаємо, що відповіді на них мають дати правоохоронці, в тому числі й СБУ.

Голова прес-служби СБУ Марина Остапенко сказала, що не готова дати відповідь на поставлені запитання обіцяючи знайти час для коментарів з цього приводу дещо пізніше...