Київ. 3 березня. УНІАН. У регіонах України свідомо створили проблему із проведенням державних закупівель у соціальній сфері, не виконуючи норми діючого закону про держзакупівлі.

Таке переконання висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

Він вважає, що ця проблема створена, зокрема, окремими губернаторами областей і мерами міст з метою дискредитації роботи Тендерної палати з подальшою ліквідацією цієї громадської організації, яка здійснює контроль у сфері держзакупівель, і скасування закону про проведення держзакупівель.

Відео дня

Таким чином, переконаний В.ЛАБА, губернатори і мери намагаються досягти відновлення дії закону про держзакупівлі в редакції 2004 року, що дозволить їм «без жодного контролю на свій розсуд розпоряджатися державними коштами, велика частина з яких осідатиме в приватних кишенях».

«Я не бачу реальних причин, які б заважали проведенню тендерів у соціальній сфері», - заявив В.ЛАБА, аналізуючи проведення держзакупівель в Івано-Франківській, Миколаївській і Запорізькій областях. Він зазначив, що наприкінці 2007 року обладміністрації і підпорядковані ним підприємства практично не розпочинали процедури держзакупівель. Більшість з них були розпочаті в 2008 році, причому лише в лютому.

«З кінця 2007 року по сьогодні в цих областях було подано оголошень про закупівлі товарів і послуг по 190 процедурам на 107 млн. грн. Лише 3 процедури скасовано. Це свідчить про те, що решта всіх процедур у стадії проведення, і говорити про те, є на сьогодні проблеми чи ні, пройдуть ці процедури чи ні, ще рано, - зазначив В.ЛАБА. - Це підтверджує те, що є спекуляції».

Так, за даними В.ЛАБИ, наприклад, в Івано-Франківській області з 58 процедур, які зараз знаходяться у стадії проведення, 54 були розпочаті в лютому, в Запорізькій області – наприкінці 2007 року розпочали 3 процедури на 1,6 млн. грн., а в 2008 році 37 – на 19 млн. грн., причому в лютому розпочали 28 процедур, у Миколаївській області – в 2008 році розпочали 85 процедур на 41 млн. грн.

«Керівництво обладміністрацій, зокрема Івано-Франківської, Миколаївської і Запорізької, проігнорували норми чинного законодавства, підзаконні нормативні акти, такі як рішення Міжвідомчої комісії, затягнули процедури закупівель і самі створили проблему в цій сфері, а зараз хочуть себе вигородити”, - сказав В.ЛАБА.

Він нагадав, що “в лютому 2007 року Міжвідомча комісія з проведення держзакупівель ухвалила рішення, згідно з яким розпорядники державних коштів могли проводити процедуру закупівель, виходячи з контрольних цифр”. Крім того, згідно з діючим законом про держзакупівлі, надається право укладати нові угоди або продовжувати існуючі у розмірі 15% від торішніх сум, і для забезпечення роботи установи застосовувати стару угоду на 10% суми. «Це 25% - фактично чверть річної суми. Це квартал, але на сьогодні перший квартал ще не завершений. Не зрозуміло, чому, не вживши норми закону, всі навколо кричать про неможливість проведення закупівель і штучно створюють проблему, внаслідок чого діти залишаються без харчування, а "швидка допомога" без бензину”, - сказав В.ЛАБА.