Київ. 29 лютого. УНІАН. Українське козацтво планує відзначити 360-ту річницю подій, пов`язаних з початком Національно-визвольної війни українського народу середини XVII століття під проводом гетьмана України Богдана Хмельницького.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив гетьман громадської організації “Українське козацтво” Микола ПАНТЕЛЮК.

Відео дня

Він нагадав, що 1 лютого 2008 року Президент Віктор ЮЩЕНКО видав Указ про відзначення у 2008 році річниці визвольної війни.

За словами М.ПАНТЕЛЮКА, очолювана ним організація закликає громадськість широко відзначити цю подію. При цьому він зазначив, що козаки вже встановили у місті Жовті Води пам’ятну дошку на місці першої перемоги війська Богдана Хмельницького у 1648 році. М.ПАНТЕЛЮК додав, що на церемонію відкриття дошки зібралося багато людей, але, на жаль, не було жодного представника влади.

Крім цього, представники українського козацтва ініціюють об’єднавчий процес в козацькому русі. З цією метою вони пропонують провести об’єднавчу раду. На засідання ради, за задумом організаторів, мають прибути по 10 делегатів від кожної козацької організації з кожної області. Саме на цій раді має бути вирішене питання обрання єдиного козацького лідера.

Також на цьому форумі пропонується ухвалити звернення до керівників держави створити спеціальний державний орган з проблем українського козацтва.

Довідка УНІАН. В 1648-1657 роках під проводом Богдана Хмельницького відбулася Національно-визвольна війна українського народу, під час якої Річ Посполита втратила контроль над центральною частиною українських етнічних земель, на базі яких постала козацька держава «Військо Запорозьке» на чолі з гетьманом, що проіснувала до 1760-х років.