Київ. 26 лютого. УНІАН. 26-27 березня у Києві відбудеться Всеукраїнський форум інтелігенції.

Про це повідомили на прес-конференції в УНІАН письменники та видавці, організатори акції “Україна – зона культурного лиха” брати Дмитро і Віталій КАПРАНОВИ.

За інформацією братів КАПРАНОВИХ, за ініціативою Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України у рамках підготовки до форуму протягом лютого-березня буде проведено 27 тематичних громадських слухань у регіонах. Мета слухань - налагодити діалог між інтелігенцією і владою на регіональному рівні.

Відео дня

Брати КАПРАНОВИ зазначили, що збори “Україна – зона культурного лиха” поставили за мету розпочати діалог з місцевою і центральною владою і, не чекаючи законодавчих змін, спробувати змінити культурну ситуацію на місцях. Для цього було налагоджено зв’язок з усіма обласними держадміністраціями, які відповідають за проведення слухань.

“Наша задача - вчасно поінформувати місцеву культурну громаду про ці слухання і надати їй методичну допомогу в їхньому ефективному проведенні”, - зауважили брати КАПРАНОВИ.

Вони також пропонують обговорити та підписати з владою на місцях меморандум про порозуміння, який закріпить механізми участі професійної громадськості у реалізації культурної політики на місцях.

Проект меморандуму розіслано в усі місцеві держадміністрації у супроводі листа з пропозицією обговорити його на слуханнях. “Ми переконані, що місцева влада має достатньо повноважень для впровадження механізму участі громадськості у реалізації культурної політики. Не очікування змін з Києва, а ініціатива на місцях сьогодні може докорінно змінити ситуацію в культурі”, - переконані брати КАПРАНОВИ.

У меморандумі, зокрема, зазначається, що основою конструктивних змін у культурі має стати спільна та рівноправна участь сторін у процесі реалізації культурної політики у регіоні, оцінки діяльності та призначення на посади керівників державних закладів, підприємств, організацій та установ культури, що належать місцевій раді депутатів, керівника органу охорони пам’яток та головного архітектора. З цією метою при місцевій раді створюється громадський орган з паритетним представленням трьох сторін: ради та її виконавчого органу, творчих спілок, профспілок працівників культури і громадських організацій працівників культури, національно-культурних товариств. Завдання цього органу полягає у визначенні кількісних нормативів для культурної інфраструктури кожного населеного пункту регіону, створення механізмів реалізації цих нормативів шляхом закріплення цільового призначення приміщень і землі, яка відводиться під оренду закладами культури, а також контроль за використанням їх відповідно до цільового призначення.