Київ. 25 лютого. УНІАН. Народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності Володимир СТРЕТОВИЧ вважає необхідним запровадити нові механізми контролю судової влади в Україні.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«На жаль, ситуація у Верховній Раді не дозволяє задіювати законодавчі механізми, запровадити нові прийоми контролю за судовою владою, і чим довше це триватиме, тим більші неприємності чекають Україну», - зазначив він.

Відео дня

Як приклад В.СТРЕТОВИЧ навів ситуацію в Одесі, коли постраждав майор міліції, який виніс правочинну постанову про незаконне заволодіння майном.

За словами депутата, на початку літа 2007 р. до нього звернулися стосовно майора міліції Юлія ФИЛИМОНОВА, засудженого за те, що «правильно розслідував кримінальну справу і довів її до логічного завершення». За словами В.СТРЕТОВИЧА, проведене розслідування показало, що позиція майора була цілком вірною, проте він уже засуджений на 5 років умовно, і тепер необхідно доводити його правоту. «Засудили за те, що ти займаєш принципову позицію», - сказав депутат. «Тут дуже велику роль зіграла наша прогнила судова машина, котра сьогодні на цьому прикладі яскраво показує, і в цілому по регіонах, що з судовим корпусом нам треба щось робити, і робити терміново», - вважає В.СТРЕТОВИЧ.

На думку народного депутата трьох скликань Степана ХМАРИ, важко сказати, чи «знайдеться після цього хтось із працівників правоохоронних органів, який візьме на себе сміливість діяти згідно із законом і по-справедливості».

Як уточнив депутат, зокрема, Ю.ФИЛИМОНОВ розслідував справу про незаконне заволодіння майном Емада Мустафи САНЖОКА. В результаті було прийнято кілька незаконних рішень проти самого Е.САНЖОКА, а також постраждала і людина, що розслідувала справу.

На прес-конференції наголошувалося, що, приміром, Приморський суд Одеси заборонив адвокатам Е.САНЖОКА представляти його інтереси в суді, порушивши тим самим його законне право на захист.

Як сказав В.СТРЕТОВИЧ, при ухваленні Конституції 1996 р. він був проти надання суддям права на безстрокове призначення. «В результаті інша позиція взяла гору, і сьогодні ми так корпоратизували, закрили, сегментували судову систему, що проконтролювати її ззовні дуже складно», - заявив депутат. На його думку, зараз у рамках обговорення змін до Конституції це питання дуже актуальне.

С.ХМАРА також зазначив, що виступав проти такого механізму формування судової влади. «Час підтвердив нашу правоту, і тепер, маючи негативний практичний досвід, необхідно зробити все, щоб на найвищому законодавчому рівні виправити ці помилки, інакше в нас не буде оздоровлена така важлива гілка влади, як судова», - сказав він.

За словами глави Українського юридичного товариства Олега БЕРЕЗЮКА, ця справа буде доведена до логічного завершення, і винні будуть покарані. Зокрема, зазначив він, на даний момент справа про незаконне заволодіння майном розглядається в апеляційному суді, рішення стосовно майора міліції буде оскаржене в касаційному суді.