Київ. 25 лютого. УНІАН. 1-14 березня в київському Музеї російського мистецтва (вул. Терещенківська, 9) працюватиме виставка ікон з приватної колекції депутата Київради, доктора медичних наук Ольги БОГОМОЛЕЦЬ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це О.БОГОМОЛЕЦЬ повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, така виставка проходитиме вперше, оскільки до цього часу домашні ікони України на виставках не представлялись.

Відео дня

“Були виставки хатніх ікон. Хатні ікони – це ікони, які малювали народні непрофесійні майстри. Але в Україні були не тільки хати, в Україні були заможні аристократичні палаци і будинки”, - зазначила О.БОГОМОЛЕЦЬ.

“І в мене принципова позиція - в мене немає церковних ікон, тобто це ікони домашні. Серед них немає дорогоцінних, коштовних, золотих, срібних чи з коштовним камінням. Це ікони дуже прості, інколи писані високопрофесійними майстрами, інколи писані народними майстрами”, - також підкреслила вона.

Як повідомила О.БОГОМОЛЕЦЬ, на сьогоднішній день колекція нараховує майже 5 тис. експонатів – це домашні ікони з різних регіонів України.

Офіційне відкриття виставки відбудеться для відвідувачів 1 березня о 13.00. Виставка розміститься у п’яти залах. Перший зал, за словами О.БОГОМОЛЕЦЬ, буде присвячений феномену домашньої ікони, де можна буде побачити домашні багатометрові іконостаси, писані на полотні; зовсім маленькі іконки, в тому числі подорожні; кам’яну ікону; складні іконостаси, які брали з собою гуцули на полонини. В другому залі будуть представлені професійні ікони, писані в стилі українського бароко і класицизму. Третій зал – “так званий зал соціалізму, коли руйнувались принципи духовності нашої нації”.

“В цьому залі після ошатних дуже гарних барокових ікон можна буде побачити долю тих ікон, які були знівечені, скалічені. Будуть представлені ставні, які були виконані з образа Святого Миколая, простріляні ікони, ікони з виколотими очима, скриня, зроблена з ікон XVIII століття, та інші”, - сказала власниця колекції. Вона зазначила, що ікони будуть виставлені в тому вигляді, в якому вони були знайдені.

В четвертій залі будуть представлені обрядові образи, тобто ікони, якими давали благословення на навчання, в дорогу, з якими проводили весілля, ікони-помічниці при пологах, при вагітності, помічники пасічникам та на інші потреби.

У п’ятому залі будуть представлені ікони, писані саме народними майстрами, тобто тими людьми, які не мали професійної освіти. Це, зокрема, ікони Гуцульщини, Буковини, Галичини, Полісся, Житомирщини, Київщини, Черкащини, Чернігівщини, які мають зовсім різні стилі.

За інформацією О.БОГОМОЛЕЦЬ, вона планує особисто провести три екскурсії по виставкових залах, дві з них - у день офіційного відкриття експозиції.

Крім того, за її словами, планується, що увечері 29 лютого виставку відвідає Президент України та інші поважні особи, зокрема, представники духовенства.

О.БОГОМОЛЕЦЬ також повідомила, що зараз будується музей-етнопарк в місті Радомишль (95 км від Києва), де колекція отримає “постійну прописку”. “Це буде живе місце, куди будуть приходити люди, де будуть одружуватись молоді пари”, - зазначила вона. Через рік цей музей планується відкрити. Крім того, передбачається, що при етнопарку діятимуть майстер-класи майстрів домашнього іконопису.

Продовжуючи тему, О.БОГОМОЛЕЦЬ повідомила, що зараз готується до виходу в світ дві серії книжок про ікони - це “Вікна в позапростір” та “Українські домашні ікони”.

Сьогодні вона представила дві вже надруковані книги першої серії – “Історія створення колекції” та “Святий Пантелеймон Цілитель”. Наступними книгами цієї серії будуть: ”Святий архістатиг Михаїл”, підготовлена вже на 80%, книга про Богородицю Троєручицю, Миколая Чудотворця, Юрія Змієборця та інших українських святих. Передбачається, що кожна книга інформуватиме про життя святого і буде проілюстрована старовинними домашніми іконами та сучасними дизайнерськими роботами лауреата премії ім. Василя Стуса Ігоря ЖУКА.

“Ці книжки є якоюсь такою сумацією моїх почуттів, моєї відповідальності. Мені дуже хочеться, щоб духовність повернулась в першу чергу до наших дітей. І ця серія зроблена так, щоб читати її можна було в будь-якому віці”, - зазначила О.БОГОМОЛЕЦЬ.

До іншої серії ввійдуть книги, що є етнографічним, історичним та культурологічним аналізом такого явища, як українська домашня ікона. Серія буде представлена книгами-альбомами “Обрядові образи України” та “Домашні ікони центральної України”.