Київ. 21 лютого. УНІАН. Коаліція громадських організацій і ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» пропонує щорічно збільшувати ціну сигарет на 20% для зниження споживання тютюну на 5% на рік.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир РЯБОШЛИК, згідно з держбюджетом-2008, ставки акцизів на тютюнові вироби змінилися так, що фактично знизився їх розмір.

«Якщо раніше проводилася така політика підвищення акцизів, щоб вони збільшувалися якомога менше, то тепер уже маємо пряме їх зменшення», - сказав В.РЯБОШЛИК.

Відео дня

Так, за його словами, після вищезгаданих змін ставок акцизу оподаткування тютюнової продукції в діапазоні 3,5-7 грн. за пачку знизилося, при цьому оподаткування дешевої тютюнової продукції збільшилося не набагато.

На думку В.РЯБОШЛИКА, «для того, щоб доступність сигарет залишити хоча б на існуючому рівні, середня ціна пачки сигарет з фільтром має зрости до 3,44 грн. замість 2,5 грн. на сьогодні, без фільтру - до 1,3 грн. замість 80 копійок».

При цьому він зазначив, що дана пропозиція є однією з «найм`якших», оскільки навіть після такого підвищення ставок акцизів питома їх вага в ціні сигарет в Україні буде 36% при європейській нормі 50%.

В.РЯБОШЛИК підкреслив, що за останні декілька років виробництво сигарет в Україні подвоїлося, але це не означає, що збільшилося кількість тих, хто палить. Так, якщо фактичне виробництво сигарет в Україні становить близько 125 млрд. шт., то обсяг споживання, за експертними оцінками, становить близько 95 млрд. шт. «В найкращому випадку для нашого здоров`я і в найгіршому випадку для бюджету кількість викурених сигарет після проведення цих заходів (підвищення ставок акцизу) оцінюється в 85 млрд. шт., тобто оцінка зменшення кількості сигарет, які підлягатимуть оподаткуванню, це в 1,5 разу. Але сам акциз ми збільшуємо в 3 рази, тобто, в результаті - збільшення надходжень до бюджету, за найскромнішими оцінками, буде в 2 рази. Так, якщо в 2007 році ми зібрали акцизів майже 2,5 млрд. грн., то цього року з урахуванням нашої пропозиції можна зібрати 5 млрд.», - сказав В.РЯБОШЛИК.

В цілому, за його словами, щорічне збільшення вартості сигарет на 20-30% у найближчі три роки поповнить держбюджет 10-12 млрд. грн., при цьому щорічно знижуватиметься споживання тютюнових виробів на 5%.

«У нової влади є шанс оздоровити і населення, і бюджет» - підкреслив В.РЯБОШЛИК.

У свою чергу, голова Національної ради з питань охорони здоров`я населення при Президентові України Микола ПОЛІЩУК підкреслив, що в Україні проблема куріння залишається актуальною. На його думку, на сьогодні потрібно провести низку заходів, направлених на обмеження доступу населення до тютюнової продукції, зокрема, шляхом підвищення цін, обмеження місць продажу сигарет і визначення місць куріння.

«Щорічно в Україні тютюн є причиною 100-110 тис. смертей, 10% з яких - пасивні курці», - сказав М.ПОЛІЩУК.