Київ, 21 лютого 2008 року – Українські політики повинні підвищити ціни на сигарети, які є одними з найнижчих в Європі, та зупинити тютюнову епідемію, котра щороку «вбиває» 100 000 українців. Впродовж останніх років поширеність куріння в Україні збільшувалася. На думку експертів, основним фактором цього є відносне подешевшання сигарет.

Головною причиною дешевих сигарет в Україні є вкрай полегшене оподаткування. В 1999-2006 роках реальні (тобто з врахуванням інфляції) ціни на тютюнові вироби зменшилися на 30%. Зниження цін відповідно робить сигарети більш доступними, в той час як вкрай необхідні продукти суттєво дорожчають. У 2007 році при загальному індексі інфляції 16,6%, ціни на тютюнові вироби зросли лише на 7,2%, тоді як на яйця – на 54%, на фрукти – на 60%, на олію – на 70%.

Прийняті наприкінці 2007 року разом з Державним бюджетом 2008 року зміни ставок акцизу на тютюнові вироби є суттєво заниженими. Наприклад, оподаткування пачки сигарет за 7 гривень за новорічну ніч “полегшало” на 23 копійки. «Якщо раніше проводилася така політика підвищення акцизів, щоб вони зростали якомога менше, то тепер вже маємо відверте їх скорочення», – повідомив Володимир Рябошлик, колишній заступник міністра економіки. На його думку, «для того, щоб доступність сигарет залишалася хоча б на незмінному рівні середня ціна пачки з фільтром має зрости до 3,4 гривень замість 2,5 гривень, які є зараз; без фільтру – до 1,3 гривні замість 80 копійок. І це досить помірні зміни на фоні практики інших країн, зокрема відносно норм ЄС».

Відео дня

Мільярдні надходження до бюджету та порятунок життів тисяч українців можливі завдяки помірному збільшенні ставок акцизів, що дозволить подолати відставання цін на сигарети від інфляції. Експерти презентували органам влади України свої пропозиції, згідно яких ціни на сигарети будуть зростати щорічно на 20-30% впровдож наступних трьох років. Така податкова політика, за підрахунками експертів, принесе 10-12 млрд. гривень у бюджет України за три роки, щорічно зменшуючи споживання тютюнових виробів на 5%.

Державна стратегія суттєвого підвищення акцизів на тютюнові вироби також наблизить до стандартів оподаткування в Європейському Союзі. Костянтин Красовський, співробітник  програми з контролю над тютюном бюро ВООЗ в Україні, вважає, що «прагнення України інтегруватися з Європейським Союзом має включати також процес наближення ставок акцизу до мінімальних вимог ЄС, бо зараз українські ставки акцизу у двадцять разів менші за європейські». Нові члени ЄС щороку суттєво збільшують ставки і акцизи. Саме тому, наприклад, Польща  2007 року отримала у бюджет в 10 раз більше грошей, ніж Україна, при тому що легальний ринок сигарет там майже вдвічі менший, ніж український».

Довідка. 2006 року Україна ратифікувала Рамкову Конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров`я із боротьби проти тютюну (РКБТ), перший в світі міжнародний договір в сфері громадського здоров’я. Згідно із Статтею 6 РКБТ, Україна має запроваджувати заходи податкової і цінової політики, які передбачають скорочення споживання тютюну.

Аргументація на користь підвищення податків на тютюнові вироби

• Більш високі податки на тютюн рятують життя.

Підвищення податків на тютюн на 10 відсотків зменшує споживання тютюну на 4 відсотки у країнах з високим рівнем доходів, і приблизно на 8 відсотків в країнах з низьким та середнім рівнем доходів.3,4 Підвищення ціни на тютюн на 70 відсотків може запобігти до чверті усіх смертей пов’язаних із тютюном в світі.5

• Більш високі податки на тютюн допомагають молодим та бідним. Молодь та люди з низьким рівнем доходів чутливіше сприймають ціни на продукцію.6 Підвищення податків на тютюн допомагає бідним перестати використовувати тютюн і дає їм можливість виділяти гроші на їжу, кров, освіту та здоров’я.

• Більш високі податки підвищують доході уряду. Підвищення податків на тютюн не зменшує доходи уряду. Підвищуючи податки на тютюн на 10 відсотків в цілому призводить до підвищення доходів уряду від податків на тютюн майже на 7 відсотків.7

• Усі тютюнові виробі мають оподатковуватися. Усі виробі мають оподатковуватися еквівалентними ставками, щоб запобігти користувачам тютюну переходити з однієї марки тютюну на іншу, або на інші виді тютюну залежно від цінової різниці.

Витрати пов’язані з тютюном

Тютюн коштує суспільству дорого. Великі витрати на охорону здоров’я пов’язані з хворобами спричиненими споживанням тютюну. Втрати від зниження продуктивності спричинені хворобами працівників і через передчасну смерть в працездатному віці працівників. Річні витрати на охорону здоров’я і втрати продуктивності, що існують від вживання тютюну в Україні, становлять приблизно 2 мільярди доларів США.   Куріння також призводить до витрат пов’язаних із збитками від пожеж, що викликані сигаретами, іншими витратами і пошкодженнями,  заподіяними навколишньому середовищу від виробництва і пакування

тютюнових виробів.

Тютюн вбиває:

• 5.4 мільйонів людей кожен рік

• 100 мільйонів людей у 20 столітті.

• Якщо ця тенденція продовжуватиметься, ОДИН МІЛЬЯРД людей загине від вживання тютюну в цьому сторіччі. Це не повинно статися. На думку Генерального директора ВООЗ доктора Маргарет Чан, цю епідемію «можна повністю зупинити».

Для контактів – Ганна Гопко   тел.(067) 672 11 20

Коаліція громадських організацій та ініціатив “За вільну від тютюнового диму Україну”

Тел. (044)2872870, е-mail: coalition@adic.org.ua, http://www.adic.org.ua/coalition