Київ. 19 лютого. УНІАН. Більшість українців вважає, що українська армія не здатна захистити Україну у разі реальної військової загрози з боку інших країн.

Про це свідчать результати дослідження, які презентував на прес-конференції в УНІАН директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость БОНДАРЕНКО.

Зокрема, на запитання, чи здатна наша армія сьогодні захистити Україну у випадку реальної військової загрози з боку інших країн, відповіли: “безумовно так” – 5,6% респондентів; “скоріше так” – 24,6%; “скоріше ні” – 37,4%; “ні” – 19,0%; “важко відповісти” – 13,4%.

Відео дня

Також українці вважають, що для забезпечення боєздатності Збройних Сил України необхідно: сформувати професійну армію на контрактній основі (49,5%), покращити підготовку військовослужбовців (48,1%), забезпечити високу оплату військовослужбовцям (38,9%), модернізувати збройні сили (26,7%), проводити спільні військові навчання з іншими арміями (17,5%), набувати бойового досвіду у військових операціях (7,2%),

Водночас, 49,2% опитаних вважають, що українська армія має бути повністю професійною і такою, що складається з контрактників; 32,0% - частково складатися з призовників і частково з контрактників; 13,5% - будуватись на основі обов’язкової військової служби.

Водночас, на запитання, для чого Україні потрібна власна армія, респонденти відповіли таким чином: для захисту від нападу на територію України – 63,8%; для охорони прикордонних територій у конфліктних ситуаціях – 49,5%; для підтримання внутрішнього порядку у країні – 30,7%; для участі у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, катастроф на території України – 26,8%; для участі у міжнародних миротворчих місіях – 10,0%. Натомість 1% опитаних вважає, що армія Україні не потрібна. Не змогли відповісти на запитання 1,8% респондентів.

Опитування проводилось з 7 по 18 лютого 2008 року у 129 населених пунктах України. Всього, згідно з маршрутною вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, було опитано 2007 респондентів, які репрезентують доросле населення України віком від 18 років. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.