Київ. 18 лютого. УНІАН. Активісти Громадського об`єднання „Захист земель Київщини" і КСП "Бориспільське" мають намір розпочати акцію протесту біля Секретаріату Президента України, виступаючи проти незаконного відчуження земель КСП «Бориспільське».

Про це повідомила голова колективного сільськогосподарського підприємства "Бориспільське" і ГО „Захист земель Київщини" Галина БОНДАРЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, 12 лютого цього року в селі Великоолександрівка відбулися громадські слухання, в яких взяли участь голова райдержадміністрації Бориспільського району Київської області, прокурор Бориспільського району, а також співробітники Бориспільської міліції.

Відео дня

«Слухання були присвячені розслідуванню злочинів, пов`язаних із розкраданням земель в Бориспільському районі. В ході слухань актив КСП "Бориспільське" і ОО „Захист земель Київщини" ухвалив рішення про початок безстрокової акції протесту під стінами Секретаріату Президента України. Ми даємо чиновникам час до 25 лютого ухвалити рішення щодо притягнення до відповідальності винних у розкраданні наших земель і відновленні законності, після чого починаємо голодовку під Секретаріатом Президента», - сказала Г.БОНДАРЕНКО і додала: «В ході громадських слухань ми заявили своє незадоволення тим, як правоохоронні органи розслідують кримінальні справи, пов`язані з привласненням майна і земель КСП „Бориспільське", а також сіл Великоолександрівка, Щасливе і Гора. Головні винуватці розкрадання наших земель досі знаходяться на волі, а питання повернення нам нашої землі не вирішуються».

Як зазначив заступник голови ГО „Захист земель Київщини" Родіон ХИСТОВ, члени громадської організації вимагатимуть від Президента України Віктора ЮЩЕНКА негайного відновлення прав ошуканих жителів Бориспільського району. «Ми наполягатимемо на звільненні з посад чиновників, які покривають злочини осіб, причетних до розкрадання майна і землі в Бориспільському районі”, - додав Р.ХИСТОВ.

За його словами, “до нашої акції протесту вже готові приєднатися представники Броварів, Обухова й інших міст Київської області, де також існують проблеми з незаконним привласненням земель”.

Як повідомляв УНІАН, після ініціації в 1998 року з боку кредиторів банкрутства КСП «Бориспільське» і «Бортничі», ліквідаційна комісія в 2001 році уклала з АТЗТ «Укрфінком» договір купівлі-продажу на землі і майно колишніх сільгосппідприємств, а потім за позовом «Укрфінкому» до ліквідаторів Автозаводський районний суд м. Кременчук Полтавської області зобов`язав Бориспільську райдержадміністрацію видати розпорядження про безоплатну передачу у власність «Укрфінкому» понад 4 тисяч га землі. У перелік цих земель ввійшли і селянські паї, хоча на момент банкрутства вони вже не відносилися до земель КСП і знаходилися в приватній власності жителів Щасливого і Гори.

Селяни дізналися про ці махінації лише в березні 2006 року, коли Бориспільський міжрайонний суд скасував їх акти на право власності на землю.

Оскільки терміни апеляційного оскарження по багатьом судовим рішенням вже закінчилися, селяни організували акцію протесту уздовж Бориспільської траси.

16 серпня Київський адміністративний апеляційний суд відновив терміни оскарження рішення Бориспільського міжрайонного суду, яким у місцевих селян були відібрані земельні паї.

30 серпня 2006 р. Президент України пообіцяв жителям сіл Щасливе і Гора, що їм повернуть землю.

В.ЮЩЕНКО повідомив, що місяць тому доручив юридичному департаменту Секретаріату Президента спільно з обласною прокуратурою розібратися в ситуації, що склалася з їх власністю на землю.

За словами В.ЮЩЕНКА, за підсумками перевірки стало зрозуміло, що «один злодій від суддівства» Бориспільського міського суду Київської області КОРНІЄЦЬ самочинно без запрошення сторін на судове засідання виніс постанову, якою забрав майже у 500 громадян одну тисячу гектарів землі".