Київ. 18 лютого. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Українська служба порятунку» пропонує профільним міністерствам і відомствам проаналізувати і впровадити розроблену організацією програму, спрямовану на забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова ради управлінь Української служби порятунку Павло ДИБА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Ми готові запропонувати державі проект, який спрямований на докорінні зміни взаємовідносин на автодорогах», - сказав він.

Відео дня

У свою чергу керівник проекту із забезпечення безпеки на автодорогах і транспорті, керівник Київського управління Української служби порятунку Євген ФРАНЧУК поінформував, що поштовхом для розробки даної програми стало різке зростання в останні роки ДТП в Україні. «Проблема ДТП і їх наслідків порушує національну безпеку України», - сказав він, поінформувавши при цьому, що, за даними європейських експертів, загибель однієї людини в ДТП обходиться державі в 1 млн. євро.

Кажучи про програму, Є.ФРАНЧУК відзначив, що «це - система комплексних заходів з організації і контролю транспортного руху в Україні». Програма здатна докорінним чином змінити ситуацію на автодорогах країни, впевнений він.

За словами Є.ФРАНЧУКА, в її розробці брали участь люди, які більш як 20 років займаються аналізом проблем на транспорті. На думку Є.ФРАНЧУКА, ті заходи на дорогах, що їх сьогодні вживають у країні, малоефективні.

«Досвід свідчить, що каральними методами ліквідувати проблему неможливо, припинити на якийсь момент - так, залякати «учасників руху» - так», - відзначив Є.ФРАНЧУК, додавши, що запропонована програма спрямована не на боротьбу з наслідками подій, а на ліквідацію їх причин.

При цьому Є.ФРАНЧУК наголосив, що заходи, що їх пропонує Українська служба порятунку, не вимагають значних фінансових витрат. За його словами, при створенні програми брався враховувався досвід європейських країн і країн Північної Америки з адаптацією до української ментальності.

Представники організації впевнені, що в реалізації програми повинні брати участь МВС, Мінтранс, МНС, СБУ. Необхідність залучення останньої структури члени організації пояснили тим, що в програмі є такі моделі управління і контролю, які вимагають захисту від несанкціонованого доступу.

У свою чергу, як додав П.ДИБА, на даному етапі йдеться про необхідність обговорення запропонованої програми, щоб запровадити її в разі адаптації і затвердження в найкоротші терміни. Тим паче, якщо врахувати, що до початку проведення Євро-2012 «ми повинні підтягнути всі свої служби до європейських стандартів».

***Всеукраїнська громадська організація «Українська служба порятунку» зареєстрована в 2004 році. На сьогодні вона налічує 19 регіональних управлінь, 16 – закордонних представництв, загальна чисельність членів організації близько 96 тис.