Заснований 10 лютого 1993 року вві Львові як банк «Золотий Лев», в жовтні 1996 року банк отримав нову назву Акціонерне товариство «ІНДУСТРІАЛЬНО-ЕКСПОРТНИЙ БАНК» (АТ «ІНДЕКС-БАНК»). А у 2000 році головний офіс банку було переведено до міста Києва.

 31 серпня 2006 року власником 99,967% акцій АТ «ІНДЕКС-БАНК» стала одна з найбільших  міжнародних фінансових груп походженням із Франції – Група Креді Агріколь (Crédit Agricole Group). Головою Правління банку призначено Ігоря Францкевича. Після входження ІНДЕКС-БАНКу до Групи Crédit Agricole, у вересні 2006 року міжнародна рейтингова агенція Moody`s повідомила про надання ІНДЕКС-БАНКу найвищого довгострокового рейтингу за національною шкалою (NSR) Aaa.ua. В подальшому рейтинги банку переглядалися агенцією Moody`s двічі: в травні та жовтні 2007 року. 5 жовтня 2007 року агенція покращила прогноз фінансової стабільності банку (Е+) із стабільного на позитивний, підтвердивши всі раніше надані рейтинги і прогнози як за національною, так і за міжнародною шкалами.

В цей же період Група Crédit Agricole забезпечила збільшення акціонерного капіталу банку на суму в 200 млн. грн.

Відео дня

 Впродовж 2007 року ІНДЕКС-БАНК перебував у процесі трансформації з локального банку, працюючого за старим стилем, до сучасного універсального банку, який відповідав би міжнародним стандартам Групи Crédit Agricole.

Незважаючи на те, що 2006 рік банк закінчив із збитком у 54,2 млн. грн., у 2007 році банк отримав прибуток. Портфель кредитів, наданих фізичним особам, в 2007 році зріс на 78% і склав 840 млн. грн. Його частка у загальному кредитному портфелі банку зросла з 30% (станом на 01.01.2007) до 52% (станом на 01.01.2008). На 2008 рік банком заплановано ще більше зростання обсягу кредитів, наданих фізичним особам – на рівні 87% (до 1572 млн. грн.), що передбачає збільшення обсягу таких кредитів в межах 70% загального кредитного портфелю. Щодо портфелю кредитів, наданих юридичним особам, то в 2008 році заплановано його зростання майже в чотири рази (до 2252 млн. грн.).

Підґрунтям для покращення ситуації у минулому році стали такі магістральні напрямки як розробка і втілення нових стандартів банківських продуктів, формування нової організаційної структури банку, оновлення більшості операційних та client-service процесів,  модернізація технічної банківської платформи, розробка програм навчання персоналу та впровадження мотиваційних програм.

 Значно покращилися показники діяльності карткового бізнесу ІНДЕКС-БАНКу. Обсяг емітованих впродовж 2007 року платіжних карток збільшився майже на 53%. Наприкінці року банк отримав статус принципового члена Міжнародної платіжної системи Visa. Впроваджено нові карткові продукти, серед яких і унікальні, як, наприклад «Мультикарта» – кредитна картка, яка дозволяє знімати готівку в усіх банкоматах будь-якого українського банку без комісії. Також в рамках програми лояльності для існуючих клієнтів банку, які користуються кредитами на придбання житла або автомобілю, було впроваджено  кредитну картку Рreferta.

Більше ніж втричі в 2007 році зросла власна банкоматна мережа ІНДЕКС-БАНКу.

 У жовтні 2007 року було оновлено популярний кредитний продукт «Свобода» (кредит готівкою на будь-які потреби за годину), вихід на ринок якого супроводжувався масштабною рекламною кампанією в новій системі позиціонування банку, в основі якої – тема спортивних досягнень.

 На початку 2008 року ІНДЕКС-БАНК почав проводити агресивну політику і на ринку автокредитування. Партнером банку стала компанія RCI Financial Services Ukraine – філія RCI Banque (кептивного банку Групи Renault) в Україні. Завдяки цій програмі банк протягом 2008 року має намір збільшити портфель автокредитів, виданих фізичним особам, у більш ніж чотири рази: з 106 до 454 млн. грн.

 Технічною новацією є створення центральної банківської системи – CBS (Core Banking System), що відбувається одночасно в п’яти країнах Групи Crédit Agricole з Україною включно та координується паризьким офісом. Впровадження єдиної CBS у банках Групи підкреслює прагнення до централізації клієнтських баз даних, продуктових каталогів, ключових бізнес-процесів і звітності. Програмним рішенням для реалізації цього проекту став продукт Flexcube, розроблений компанією iFlex, що входить у корпорацію Oracle.

 Сьогодні в АТ «ІНДЕКС-БАНК» працюють майже 3700 працівників, які обслуговують 204 тис. приватних і 14 тис. корпоративних клієнтів. Регіональну мережу банку утворюють 25 філій і 230 відділень у всіх регіонах України. Протягом 2008 року буде відкрито ще принаймні 17 нових відділень у новому форматі: всі точки продажів зазнають перетворень згідно нової моделі організації установ ІНДЕКС-БАНКу і надаватимуть повний спектр банківських послуг фізичним особам та підприємствам у сегменті малого та середнього бізнесу, що відповідає декларованому групою Crédit Agricole наміру бути універсальним міжнародним банком.

З метою покращення якості клієнтського сервісу та підвищення професійного рівня працівників, у 2007 році в банку було створено власний тренінговий центр. За останні чотири місяці в навчальних програмах взяли участь близько 700 продавців банківських продуктів, та пройшли welcome-тренінги 157 нових працівників.

Як частина Crédit Agricole, ІНДЕКС-БАНК вважає турботу про персонал одним із найважливіших завдань. На всіх працівників поширюється програма медичного страхування, також впроваджено різноманітні мотиваційні програми для персоналу банку. Призом для кращих продавців та керівників регіональної мережі банку в 2007 році стала подорож до Франції на змагання Tour-de-France та відпочинок у Єгипті, а лідерів за підсумками 2008 року чекає подорож до Німеччини на змагання Formula-1.

 Реструктуризація, що відбулася протягом минулого року, дозволить АТ «ІНДЕКС-БАНК» у 2008 році вирішити єдине завдання акціонерів: стати фінансовою установою, яка ефективно здатна працювати в ринкових умовах.

Акціонерне товариство «ІНДЕКС-БАНК»

01004, Україна, Київ, вул. Пушкінська, 42/4

тел.: +38 (044) 581 07 45, факс: +38 (044) 581 07 61

www.indexbank.ua