Київ. 14 лютого. УНІАН. Фахівці заявляють про необхідність реорганізації сфери циркового мистецтва

На цьому сьогодні на прес-конференції в УНІАН наголосив директор-художній керівник Київського державного коледжу естрадного та циркового мистецтва Олександр ЧУНІХІН.

За його словами, останнім часом випускники української циркової школи все частіше отримують найвищі нагороди на міжнародних конкурсах. Артисти запрошуються та виступають у найвідоміших провідних цирках світу. Водночас, зазначив О.ЧУНІХІН, у цій сфері є дуже серйозні проблеми.

Відео дня

“Вони стосуються більше ідеології: яка різниця між тим, що ми робимо, тим, що робить сьогодні Цирк Дюселей (США-Канада), з яким ми активно співпрацюємо, що робиться в Європі і тим, що робиться в українському традиційному цирку, в т. ч. і в державному цирку. Це є велика проблема, проблема державного цирку, державного циркового бізнесу в Україні”, - сказав О.ЧУНІХІН.

За його словами, на засіданнях колегій в Міністерстві культури неодноразово говорилось про те, що в усьому світі цирк – це дуже рентабельний, прибутковий чи навіть суперприбутковий бізнес, а в Україні – ні.

“Ніякого зиску держава від циркового бізнесу на сьогодні не має, він побудований на дуже старих і консервативних творчих засадах, тому досі має концертну структуру, тобто номер за номером, які не в’яжуться... В усьому світі давно робляться циркові вистави, зі своїм сюжетом, музикою, архітектонікою ”, - зазначив О.ЧУНІХІН.

Він також наголосив, що за кордоном у цирк вкладаються величезні кошти. В Україні ж цирковим досягненням зовсім не надається увага. За словами О.ЧУНІХІНА, чиновники просто не приходять на презентацію нових номерів, присилаючи замість себе “племінниць, онуків, секретарок“, натомість місця іноземних фахівців з провідних циркових проектів завжди зайняті.

На думку О.ЧУНІХІНА, українські чиновники не розуміють і не усвідомлюють, що циркове мистецтво необхідно всіляко підтримувати, і воно принесе державі великі прибутки.

О.ЧУНІХІН також повідомив, що тиждень тому розмовляв з новим міністром культури Василем ВОВКУНОМ з приводу реорганізації галузі. “Це дуже серйозна розмова, і якщо йому вдасться щось зробити, то це матиме велике значення. Тому що, я думаю, щоб реорганізувати галузь, треба роздержавлювати цирки, робити їх акціонерними компаніями, це дуже серйозна справа...”, - сказав він.

Разом з тим О.ЧУНІХІН повідомив про початок реорганізації Київського державного коледжу естрадного та циркового мистецтва в Академію. В результаті навчальний заклад отримає замість ІІ-го IV-й рівень акредитації.

Крім того, з 1 вересня у коледжі планується здійснити набір студентів на новий факультет “Режисура цирку та режисура естради”.

О.ЧУНІХІН також повідомив про здійснення робіт зі спорудження великого циркового манежу з трьома спортивними залами на вул. Жилянській, 88 у Голосіївському районі. Комплекс включатиме також гуртожиток на 150 місць. Вартість проекту - близько 6,5 млн. доларів. КМДА, за словами О.ЧУНІХІНА, фінансово підтримує цей проект, і за рік-два його планується побудувати та ввести в експлуатацію.

У свою чергу, присутній на прес-конференції декан факультету циркового мистецтва столичного коледжу циркового мистецтва Юрій ПОЗДНЯКОВ повідомив, що два тижні тому випускник коледжу Сергій ТИМОФЄЄВ став переможцем та володарем золотої медалі на міжнародному фестивалі “Цирк майбутнього” в Парижі. Після своєї перемоги С.ТИМОФЄЄВ отримав багато пропозицій про підписання контрактів на виступи і нині він перебуває на гастролях в Німеччині.

“Це почесно і приємно, коли наші люди працюють за кордоном”, - сказав він, зауваживши, що випускники коледжу циркового мистецтва хочуть працювати в Україні.