Київ. 13 лютого. УНІАН. Найбільші виробники цементу в Україні - групи Heidelberg Cement і Dyckerhoff - заявляють про неправомірність вимоги Державної податкової адміністрації України щодо повторного стягування ПДВ за постачання газу.

Про це повідомив національний менеджер Групи Dyckerhoff Ukraine Отто ЛОЗЕ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, впродовж 2003-2006 років обидві групи - підприємства з іноземними інвестиціями - придбали газ у приватних постачальників, розрахувавшись за нього і сплативши необхідні податки, зокрема 20% ПДВ.

Відео дня

При цьому, перевірки податкової інспекції виявили, що підприємства безпідставно сплатили ПДВ постачальникам, оскільки газ був російського походження, і ПДВ мав бути сплачений безпосередньо до держбюджету.

Як повідомив О.ЛОЗЕ, при укладанні договорів на постачання газу компанії-постачальники надали всі необхідні документи і ліцензії. Проте на сьогодні підприємства, що поставили цементним групам газ, припинили свою діяльність, а їх керівництво зникло.

За його даними, ДПА вимагає від Dyckerhoff Ukraine сплатити штрафні санкції на суму 70 млн. грн.

У свою чергу, юридичний радник Dyckerhoff Ukraine Сергій КОРНІЄНКО повідомив, що судові тяжби з податковою адміністрацією тривають вже близько року. Група пройшла суди першої інстанції, і зараз одна справа знаходиться в апеляційному суді.

О.ЛОЗЕ зазначив, що група Dyckerhoff Ukraine є законослухняним платником податків, минулого року вона сплатила до бюджету 200 млн. грн. податків.

Він наголосив, що така ситуація не сприяє розвитку привабливого інвестиційного клімату в Україні, оскільки український підрозділ німецької групи мусить пояснити головному офісу, чому в бюджеті на цей рік закладено 70 млн. грн., додав О.ЛОЗЕ.

На думку національного менеджера групи Heidelberg Cement Україна Станіслава ЛИСЕНКА, російське походження газу встановити неможливо. За його оцінками, частка газу у витратах на виробництво цементу становить 40-45%.

За даними начальника юридичної служби ВАТ «Кривий Ріг Цемент» (входить до групи Heidelberg Cement) Олександра ЗВЕКОВА, "сума, яку група Heidelberg Cement повинна заплатити ДПАУ, становить 6 млн. грн., у перспективі – більш як 16 млн. грн., а у гіршому випадку – понад 100 млн. грн.".

Він додав, що група також веде розгляд з ДПАУ в судах першої і другої інстанції.

С.ЛИСЕНКО також зазначив, що в ситуації з купівлею газу у приватних газотрейдерів і подальшими проблемами з ДПАУ постраждала вся цементна промисловість, а також ряд металургійних і хімічних підприємств. «Йшлося про близько 6 млрд. грн.», - додав він.

За даними О.ЗВЕКОВА, у приватних компаній газ придбали близько 400 підприємств, серед них меткомбінат імені Ілліча, "Запоріжсталь", Алчевський металургійний комбінат.

За даними керівників обох груп, серед постачальників газу були компанії «Газтрейд», «Полтаванафтогазпостач», «Енергохолдинг» і ДП «У.П.К.-Ресурс».

Довідка УНІАН. До складу групи HeidelbergCement входить ВАТ «Донцемент», ВАТ «Кривий Ріг Цемент» (цементні заводи в містах Кривий Ріг і Дніпродзержинськ). Компанія також розвиває бізнес лінії з виробництва бетону і заповнювачів.

Виробнича потужність всіх заводів групи в Україні становить 4,4 млн. тонн цементу на рік. У 2006 році підприємствами було вироблено і реалізовано понад 3,5 млн. тонн цементу.

На підприємствах HeidelbergCement в Україні працює більш як 2000 робітників.

HeidelbergCement - четвертий за величиною в світі виробник цементу. У компанії працює близько 43 тисяч працівників у 1 500 містах у більш ніж 50 країнах світу.

У серпні 2007 р. HeidelbergCement став власником 100% пакету акцій компанії Hanson PLC, одного з найбільших в світі постачальників будівельних матеріалів. Товарооборот компанії в 2006 р. становив 4,1 мільярда фунтів стерлінгів.

Група Dyckerhoff – один із провідних виробників цементу і бетонних сумішей, представлена в Україні з 2000 року.

До її складу входять ОАО «Югцемент» і ВАТ «Волинь-цемент». Група випускає цемент і товарний бетон.

Dyckerhoff AG - промислова група з головним офісом у Вісбадені (Німеччина), яка об`єднує компанії з виробництва цементу, бетонів, бетонних виробів, будівельних сумішей, оздоблювальних і покрівельних матеріалів. Основою для випуску продукції є цемент, що виробляється на власних заводах у Німеччині, Нідерландах, США, Люксембурзі, Чехії, Польщі, Росії і Україні.