Київ. 13 лютого. УНІАН. Народні депутати від Блоку Литвина вимагають від Генеральної прокуратури всебічного розслідування подій щодо блокування роботи Ужгородського виконкому міської ради.

Як ідеться в оприлюдненій на прес-конференції в УНІАН депутатом від Блоку Литвина Юрієм ЛИТВИНИМ заяві, «Народна партія, фракція Блоку Литвина у ВР вважають неприпустимим перешкоджання роботі органів місцевого самоврядування в Україні та наполягатимуть на всебічному розгляді Генпрокуратурою протиправних дій правоохоронних органів при блокуванні роботи Ужгородського міськвиконкому та відстороненні від займаних посад осіб, винних в інциденті, який стався 6-8 лютого цього року».

На переконання авторів заяви, «правоохоронні органи в черговий раз виступили знаряддям у руках нечесних ділків і політиків… Дії правоохоронців Закарпаття є протиправними та непрофесійними з точки зору дотримання Конституції та законів України».

Відео дня

Коментуючи цю заяву і події в Ужгороді, інший депутат від Блоку Литвина Валерій БАРАНОВ сказав: «Ніхто не заперечує, що правоохоронні органи повинні розслідувати кримінальні справи, але для цього є певна процедура».

«У нас склалось враження, що це замовлення, політична боротьба, тиск на мера», - сказав він.

В.БАРАНОВ висловив переконання, що в Ужгороді «зіштовхнулися інтереси обласної адміністрації в обличчі першого заступника голови Івана БАЛОГИ і групи депутатів міськради».

«Ми впевнені, що обладміністрація використовує такі заходи для захоплення мерії», - додав він.

У свою чергу, в інтерв’ю журналістам мер Ужгорода Сергій РАТУШНЯК також підтвердив думку В.БАРАНОВА, що останні події навколо мерії «інспіровані і керуються І.БАЛОГОЮ».

За словами С.РАТУШНЯКА, з приводу подій, які відбуваються в Ужгороді, міська влада і депутати 18 разів зверталися до Президента України, «втім, жодної відповіді не було». «Закарпатська територія – це територія, де не діють ні закони, ні Конституція України», - зазначив мер Ужгорода.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого працівники спецпідрозділів МВС і МНС оточили будівлю Ужгородської мерії та перекрили центральну площу - Поштову, оскільки їм було повідомлено про замінування міськради.

Того ж дня працівники міліції, МНС та СБУ залишили Поштову площу, але так і не розблокували саме приміщення міськради і не надали офіційну інформацію стосовно того, чи було знайдено вибухівку.

8 лютого збори депутатів Ужгородської міськради прийняли звернення до Ради Європи, ОБСЄ, Генеральної прокуратури, МВС, Верховної Ради, Кабінету міністрів та інших владних структур, у якому назвали події навколо приміщення міськради “збройним захопленням міської ратуші правоохоронними органами”.

Працівники міськради з 6 до 8 лютого перебували у відпустці у зв’язку із оголошеним карантином і проведенням дезинфекції та дератизації у приміщенні міської ради.

11 лютого правоохоронці розблоковували будівлю Ужгородської міської ради.

За словами прес-секретаря міськради Олега ПОДЕБРІЯ, у міськраді створено комісії, які мають провести інвентаризацію майна і документів у всіх кабінетах, однак, “наразі залишаються опечатаними прокуратурою кабінети протокольного відділу, управління земельних ресурсів і архіву".

Прокуратура Закарпатської області пояснила блокування будівлі міськради необхідністю вилучення документів у кримінальній справі, яка стосується земельного питання і була порушена 2007 року.