Київ. 12 лютого. УНІАН. Громадсько-політичне об’єднання “Справедлива Одеса” вимагає від депутатів Верховної Ради приступити до реформування системи місцевого самоврядування, зокрема, повернути мажоритарний принцип виборів до місцевих рад або проводити їх за відкритими списками з “прив’язкою до округів”.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне звернення оголосив голова цього об’єднання Дмитро СПІВАК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він повідомив, що це звернення було передано лідерам Блоку Литвина і підтримано ними. При цьому Д.СПІВАК пояснив, що звернутися саме до цієї політичної сили було вирішено через те, що Блок Литвина впродовж 2-2,5 років “говорить про необхідність повернення до мажоритарної системи виборів на місцях”.

Відео дня

Також представники об’єднання у своєму зверненні вимагають: “прописати” у новій редакції закону про вибори депутатів місцевих рад механізм дії виборців на депутатів і можливість дострокового припинення їх повноважень за ініціативою громадян; прийняти новий Закон “Про референдум”, в якому чітко визначити коло питань, які можна вносити на референдум, механізми його проведення та реалізацію результатів. Крім того, автори звернення пропонують з урахуванням внесених змін провести в цьому році позачергові вибори до місцевих рад.

Пояснюючи таку позицію об’єднання, Д.СПІВАК висловив переконання, що існуюча система виборів на пропорційній основі “себе не просто не виправдала, а дискредитувала”.

За його словами, через відсутність впливу на депутатів останні перетворилися на безвідповідальних “кнопкодавів”, “кріпаків, які залежать від лідерів своїх політичних партій”. На переконання Д.СПІВАКА, саме закритість виборчих списків призвела до кризи влади як на місцевому, так і на національному рівнях, а тому будь-які дострокові чи позачергові вибори без змін до виборчого законодавства “не призведуть ні до яких змін”. Більше того, зауважив він, “якщо не проводити сьогодні реформування виборів до місцевих рад, всі загальнодержавні проекти не будуть виконані”.