Київ. 11 лютого. УНІАН. Пайовики будівництва житлового будинку в селі Софіївська Борщагівка (Києво-Святошинський район, Київська область) заявляють про відмову забудовників оформити їх право власності на квартири.

Про це повідомив адвокат пайовиків Ярослав ЛУК’ЯНЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, в 2004 році компанія-забудовник ВАТ «Біо-Оріяна» розпочала будівництво житлового будинку по вул.Леніна, 46 в селі Софіївська Борщагівка за кошти пайовиків. 9-поверховий будинок на 158 квартир з магазинами і офісними приміщеннями було здано в експлуатацію 11 вересня 2006 року.

Відео дня

Адвокат наголосив, що пайовики, які уклали з компанією-забудовником інвестиційні договори і які взяли кредит під будівництво житла, повинні були одержати свідоцтво про право власності на квартири через два тижні після введення будинку в експлуатацію.

Однак, за словами Я.ЛУК’ЯНЕНКА, ТОВ «Біо-Оріяна» не підписує акт прийому-передачі квартир з пайовиками, які заселилися в будинок, що унеможливлює реєстрацію права власності на житлі в БТІ. За його інформацією, засновники компанії-забудовника на загальних зборах ухвалили рішення не оформляти квартири у власність пайовикам.

Адвокат відзначив, що у вересні 2007 року виконавчим комітетом Софіївсько-Борщаговської сільради було ухвалено рішення про оформлення у власність цього житлового будинку ТОВ «Біо-Оріяна».

«Ми представляємо 46 чоловік, які не можуть одержати у власність те, за що вони сплатили», - сказав він.

За даними адвоката, пайовики почали вкладати кошти в будівництво будинку, коли компанія-забудовник мала у своєму розпорядженні лише орендовану ділянку землі. На той час вартість квартир у майбутній новобудові становила 2,5 тис. грн за 1 кв. м, а офісних приміщень – 2 тис. грн. за 1 кв.м.

«На сьогодні ці квартири коштують набагато дорожче. На кону мільйони гривень, можливо, десятки мільйонів», - додав він.

Я.ЛУК’ЯНЕНКО також відзначив, що декілька власників офісних і житлових приміщень у будинку почали розгляд у Києво-Святошинському райсуді.

За даними екс-директора ТОВ «Біо-Оріяна» Тамари СКОВОРОДИНСЬКОЇ, яка була пайовиком «ряду квартир, які вона переуступала громадянам», 152 людини заселилися в будинок з дозволу ТОВ «Біо-Оріяна», заплативши компанії за різницю між запроектованою і побудованою площею.

На думку адвоката, решта пайовиків не звертається до суду через брак коштів, оскільки при поданні позовної заяви до суду необхідно сплатити держмито у розмірі 1,7 тис. грн.

Інвестори будинку звертаються до Президента України і правоохоронних органів з проханням розібратись у ситуації.