Київ. 5 лютого. УНІАН. Останнім часом на темі проведення державних закупівель зростає число спекуляцій на предмет неможливості або складнощів з їх проведенням.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

За його словами, в ТПУ уважно відстежують інформацію ЗМІ, що стосується проведення держзакупівель, і приходять до висновку, що в деяких випадках вона має замовлений характер. Також, зазначив В.ЛАБА, коли він чує, що деякі «ділові кола» висловлюють незадоволення умовою проведення держзакупівель, то чудово розуміє, що ці «кола» - ні що інше, як «ті ділки, які сьогодні штучно створюють критичну ситуацію у сфері закупівель».

Відео дня

«Хто сьогодні може це робити? Той, хто займає більш-менш монопольне становище. Це постачальники нафтопродуктів - вони просто не хочуть брати участі в держзакупівлях. Якщо йдеться про закупівлю продуктів або гарячого харчування для шкіл, то на сьогодні цим займаються комбінати громадського харчування. Вони фактично не несуть ніяких витрат – працюють на шкільному устаткуванні і не платять за електроенергію. Вони лише купують продукти і готують. Інша частина – ті, хто поставляє продукти харчування, у багатьох випадках через зв`язаних між собою осіб, фактично диктуючи ціни і умови постачань. Вони штучно ускладнюють ситуацію, заявляють, що треба платити за каталог, хоча внесення до нього безкоштовне, вони звинувачують ТПУ за стягування якихось платежів. Але ТПУ - громадська організація, і не веде комерційної діяльності», - наголосив В.ЛАБА.

Він вважає, що такі дії відбуваються у відповідь на те, що ТПУ контролює проведення держзакупівель і веде реєстр недобросовісних учасників процедур, до якого ввійшло вже декілька сотень підприємств і фірм.