Київ. 4 лютого. УНІАН. Низка партій і громадських організацій мають намір провести 23 лютого у Сєверодонецьку альтернативне ІІ з’їздові депутатів усіх рівнів гуманітарне Віче "Один народ – одна Україна".

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив один із організаторів запланованої акції, керівник інституту національного державотворення Михайло РАТУШНИЙ.

"Ми хочемо провести акцію в Сєверодонецьку, в місті, яке згадуєтьс ще у "Повести временных лет", щоб засвідчити, що ми - єдиний народ, єдина держава!" - сказав М.РАТУШНИЙ.

Відео дня

За його словами, організатори акції свідомо відмовляються від активного залучення до акції представників Західної України, щоб уникнути звинувачень у націоналізмі. Натомість вони планують провести захід за участю громадян Центральної і Східної України. Загалом, за даними оргкомітету, очікується, що на Віче збереться щонайменше 5 тис. осіб.

Учасники акції роздаватимуть книги, брошури, аудіокасети та інші матеріали на тему історичної єдності українських земель і українського народу.

Запланований на цей же день ІІ з’їзд депутатів усіх рівнів М.РАТУШНИЙ назвав "недружнім актом до нашої держави". Він також повідомив, що має дані, які свідчать про фінансування цього з’їзду певними силами з Росії.

"Гуманітарна" допомога з Росії має еквівалент 200 тисячам доларів", – сказав М.РАТУШНИЙ. "Ми сподіваємося, що 23 лютого до Сєверодонецька приїде кожний свідомий громадянин, єдина вимога до якого – мати при собі Український державний прапор", – зауважив він.

Інший учасник прес-конференції, народний депутат від БЮТ Юрій ГНАТКЕВИЧ зазначив, що останні дослідження свідчать, зокрема, про збільшення кількості громадян України, які рідною мовою вважають українську, а загалом – про відсутність питань, які могли б спричинити серйозні конфлікти в суспільстві.

"Серед простого народу немає проблем, щоб призвели до якихось конфліктів", – сказав депутат.

На переконання Ю.ГНАТКЕВИЧА, російськомовне населення України має інтегруватися до процесу її національного відродження, чим "налякані противники цього".

Також від імені організаторів М.РАТУШНИЙ висловив упевненість, що у всіх "вистачить мудрості", щоб не допустити провокацій.

"Зі свого боку ми зробимо все, щоб не допустити їх. У решті-решт, звернемося до правоохоронних органів", – сказав він.

Один із лідерів УНА-УНСО Ігор МАЗУР додав, що у разі появи людей, які намагатимуться застосувати силу проти Віча, їх передаватимуть правоохоронцям.

"Ми будемо цих людей затримувати і віддавати правоохоронним органам", – зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, на 23 лютого 2008 року заплановане проведення в Льодовому палаці спорту Сєверодонецька ІІ з`їзду депутатів усіх рівнів.

Перший з’їзд депутатів і державних службовців різних рівнів східних, південних і деяких інших областей України в місті Сєверодонецьку Луганської області відбувся 28 листопада 2004 року. На цих зборах у виступах керівників державних адміністрацій, голів обласних рад Донецької, Луганської, Харківської, Одеської та інших областей, народних депутатів України лунали заклики щодо порушення суверенітету, територіальної цілісності України, її розколу та утворення окремих територіальних об`єднань.