Київ. 1 лютого. УНІАН. Голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир ФЕСЕНКО сумнівається у можливості створення коаліції між Блоком Юлії Тимошенко і Партією регіонів.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

За його словами, прем’єр-міністрові Юлії ТИМОШЕНКО до президентських виборів не вигідно створювати коаліцію з Партією регіонів. В.ФЕСЕНКА пояснює це тим, що для прем’єра важливіше позиціонувати БЮТ як головного противника Партії регіонів.

Відео дня

“Мені здається, що Юлія ТИМОШЕНКО постійно думає як можна використати Партію регіонів в нинішній політичній ситуації”, - сказав він.

Також політолог припустив, що лідера БЮТ розглядає можливість ситуативної співпраці з ПР, КПУ та Блоком Литвина. При цьому, на його думку, ця співпраця буде непряма і неофіційна.

“Офіційно це демонструвати просто невигідно”, - сказав експерт.

В.ФЕСЕНКО зазначив, що Партія регіонів зацікавлена не стільки у переформатуванні, скільки у розколі правлячої коаліції.

“Я не виключаю, що нам слід очікувати не стільки переформатування коаліції, скільки спроб розколу коаліції”, - сказав він.

Також політолог припустив, що ймовірний розкол коаліції може статися внаслідок розколу самої фракції НУ-НС. “Так легше зробити переформатування коаліції і створити передумови для розколу коаліції”, - зазначив В.ФЕСЕНКО.

На скільки спроби розколоти коаліцію будуть вдалими, залежатиме, на думку політолога, від персональних стосунків глави уряду з Президентом.

“На мій погляд сама ТИМОШЕНКО не хоче швидкого розколу коаліції. Але розкол коаліції є ризикованим і для Президента. І Президент, і Прем’єр зацікавлені втому, щоб єдність коаліції була на певний час збережена”, - сказав В.ФЕСЕНКО.

При цьому, за його припущенням, якщо конкуренція між В.ЮЩЕНКОМ і Ю.ТИМОШЕНКО перейде у відкрите протистояння, коаліція буде приречена на розкол.

Коментуючи можливість проведення в Україні ще одних дострокових виборів до Верховної Ради, політолог зазначив, що вони можуть відбутися тільки унаслідок нової гострої політичної кризи.

“Скоріше за все, комплекс причин для провокування таких виборів виникне не раніше осені. Зараз про це думають, але навряд чи готові до проведення таких виборів”, - сказав В.ФЕСЕНКО. На його думку, у проведенні дострокових виборів не зацікавлений і Президент України, оскільки його політична сила недостатньо потужна.