Київ. 30 січня. УНІАН. Національна спілка архітекторів України виступає проти передачі функцій генерального проектувальника Генерального плану Києва комунальній організації «Центр містобудування і архітектури», яка підпорядковується Київській міськдержадміністрації.

Про це заявив президент НСАУ Ігор ШПАРА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Ми, професійні архітектори столиці, впевнені, що ухвалення цього рішення є останнім і вирішальним кроком до знищення професійних принципів у формуванні міського середовища Києва», - сказано у зверненні НСАУ до керівництва міста і країни, поширеному на прес-конференції.

Відео дня

За словами архітектора, в столиці відбувається стихійна і безладна забудова висотними комплексами на місцях, де, згідно з Генпланом, повинні були розміщуватись транспортні розв`язки та інженерні комунікації.

«Це неуважне ставлення до Генплану призведе до негативних наслідків для міста», - сказав І.ШПАРА.

Члени НСАУ відзначили, що Головне управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища, яке є підрозділом КМДА, стало заручником і інструментом керівництва міста, а засідання архітектурно-містобудівної ради проводяться з порушенням «Типового положення про архітектурно-містобудівні ради» і не відображають думки більшості членів ради.

У свою чергу, віце-президент Київської організації НСАУ Георгій ДУХОВИЧНИЙ відзначив, що про містобудівну ситуацію в місті свідчить і поява на міжнародних конференціях архітекторів терміну «київський синдром», який означає безладне, безконтрольне знищення міської інфраструктури.

Як сказано у зверненні НСАУ, всупереч чинному Генеральному плану розвитку Києва, торік Київрадою ухвалювались руйнівні для міста рішення про вилучення значних рекреаційних, паркових, заповідних і прибережних територій, а також про розміщення великих об`єктів у зоні існуючої переущільненої забудови історичного центру міста.

Загалом, за підрахунками директора інституту «Київгенплан» Володимира ЧЕКМАРЬОВА, без узгодження з Генпланом під забудову в столиці було віддано близько трьох тисяч га.

Директор «Київгенплану» пропонує провести аналіз реалізації Генплану за останні два роки. «Сьогодні Київ перебуває на межі екологічної, транспортної катастрофи. Потрібно взяти під контроль виконання Генплану», - сказав він.

На думку В.ЧЕКМАРЬОВА, рішення Київради про функцію розробки Генплану міста розглядатиметься на сесії повторно, оскільки не «можна позбавляти функції розробки Генплану організацію, яка постійно моніторит містобудівну ситуацію в Києві».

Він вважає, що містобудівну ситуацію в місті ще можна виправити, відмінивши всі містобудівні обгрунтування будівництва об`єктів, не узгоджених з «Київгенпланом».

У своєму зверненні НСАУ виступає з вимогою термінового скликання позачергової сесії Київради для проведення слухань за участю професіоналів про відміну передачі функцій розробки Генплану Києва Центру містобудування і архітектури.

Відповідно до звернення, НСАУ закликає членів архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні містобудування, архітектури і міського середовища Києва «заздалегідь, на термін від одного місяця, припинити свою діяльність як членів архітектурно-містобудівної ради, залишивши за собою право офіційного виходу з членів ради у разі ігнорування наших вимог».

Як відзначив присутній на прес-конференції депутат Київради Ігор ДОБРУЦЬКИЙ, фракція БЮТ у Київраді має намір ініціювати рішення про відміну передачі функцій з розробки Генплану Києва. На його думку, Київрада ухвалила це рішення з порушенням регламенту.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2007 року Київрада ухвалила рішення передати функції з розробки, коригування Генерального плану розвитку міста Києва і моніторингу його реалізації комунальній організації «Центр містобудування і архітектури».

Згідно з ухваленим рішенням, Центр містобудування і архітектури тепер виконуватиме функції головної проектної організації з розробки і коректуванню Генплану, розробки схем планування територій і детальних планів територій, схем розвитку і розміщення галузей міського господарства, схем інженерно-транспортної інфраструктури для столиці і її приміської зони, а також грошової оцінки територій, правил забудови та інших нормативно-методичних документів.

Депутати доручили Головному управлінню комунальної власності КМДА до 1 березня 2008 року прийняти в комунальну власність територіальної громади Києва від ВАТ «Київпроект», який раніше займався виконанням вказаних функцій, всі матеріали Генплану Києва, у тому числі і архівний, іншу містобудівну документацію, схеми тощо.

Ухваленим рішенням скасовано попереднє рішення Київради від 31 березня 2005 року, згідно з яким планувалося створити комунальне підприємство «Науково-дослідний і проектний інститут Генерального плану Києва».