Вимога місцевих властей та інших контролюючих органів до підприємців про необхідність одержувати дозвіл на розміщення об`єкта торгівлі є незаконним.

Це підкреслив голова Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва України Костянтин ВАЩЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що отримання цього документа не передбачене жодним законодавчим актом, а також суперечить Закону «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності».

Відео дня

За словами К.ВАЩЕНКА, більшість положень цього закону на сьогодні не реалізовані. «Я скажу більше, багато дозвільних органів відкрито саботують виконання цього закону», - підкреслив він.

Як сказав К.ВАЩЕНКО, вже є випадки, коли в судах були доведені неправомірні дії, порушуючи цей закон, стосовно підприємців.

Як повідомляв УНІАН, з 5 жовтня 2006 року набула чинності норма Закону «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», згідно з якою вимога до підприємців про отримання дозвільних документів, не передбачених цим законом, є протиправною.

Державний комітет з питань регуляторної політики і підприємництва України виступає за повернення поширення дії Закону «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на Державну податкову адміністрацію.

«У минулому уряді вдалося відстояти позицію, що ніхто не повинен бути поза законом, але при ухваленні бюджету на 2008 рік, який приймався поспішно і в достатньо стислі терміни, на жаль, норма про те, що дія закону не поширюється на податкову адміністрацію, була прийнята, - сказав К.ВАЩЕНКО. - Це сформувало достатньо негативний резонанс у підприємницькому середовищі. Я думаю, що це не принципова позиція прем`єр-міністра, керівництва уряду. Це, скоріше, рудимент позиції ДПАУ, Мінфіну, які, користуючись стислістю термінів, необхідних для ухвалення бюджету, «протягнули» ті норми, які їм цікаві».

За словами К.ВАЩЕНКА, закон фактично ламав систему перевірок податківців, коли вони “практично діяли безконтрольно”.

Як повідомляв УНІАН, Закон «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» вступив у дію з 26 грудня 2007 року.

У цей документ Законом «Про Державний бюджет України на 2008 рік і про внесення змін до деяких законодавчих актів України» були внесені зміни, відповідно до яких дія закону про нагляд не поширюється на відносини, які виникають під час здійснення заходів щодо контролю дотримання податкового законодавства.

Держкомпідприємництва ініціює введення кримінальної відповідальності за примушення підприємців до спонсорської допомоги

«Ми хочемо, щоб за це була встановлена кримінальна відповідальність, і тоді чиновник десять разів подумає, перш ніж пропонувати підприємцеві здійснювати подібного роду платежі», - сказав К.ВАЩЕНКО.

За його словами, Комітет підготував законопроект про внесення відповідних змін до статті 206 Кримінального кодексу України, де йдеться про перешкоджання законній підприємницькій діяльності.