Київ. 25 січня. УНІАН. Представники громадськості занепокоєні низьким рівнем пропагування творчості Василя Стуса в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН, де йшлося про причини перенесення вечора пам’яті з нагоди 70-річчя Василя Стуса, повідомив головний редактор журналу “Київська Русь”, син поета Дмитро СТУС.

Він зауважив, в Україні не ведеться системної роботи для покращення становища в культурній сфері, в книгарнях практично немає книжок В.Стуса, у багатьох бібліотеках досі читають його твори за журнальними публікаціями 90-х років ХХ століття.

Відео дня

У такій ситуації, на думку організаторів вечора пам’яті В.Стуса, провести захід – означає визнати, що все гаразд, і знову сховати проблему за пафосними гаслами.

За словами, Д.СТУСА, Василь ВОВКУН став першим міністром культури, який мав сміливість скасувати свій же наказ про проведення вечора пам’яті у січня 2008 року і перенести захід на осінь з метою провести системну роботу з популяризації творчості В.Стуса впродовж року.

Д.СТУС повідомив, що вечір пам’яті В.Стуса планують провести у вересні (до річниці смерті поета) чи у листопаді (до річниці його перепоховання).

За його словами, на цьому заході, окрім вшанування поета, громадськість буде поінформовано про проведену впродовж року роботу з пропагування творчості поета, правозахисника і дисидента, який трагічно загинув у радянському таборі для політв’язнів.

Також Д.СТУС зазначив, що з 4 лютого починає працювати веб-ресурс WWW.STUS.NET.UA, який інформуватиме громадськість про творчість Василя Стуса. На ньому, за словами сина поета, буде оголошений конкретний план заходів із вшанування пам’яті В.Стуса, повідомлятиметься про стан виконання цього плану.