Київ. 24 січня. УНІАН. Постійно діючий третейський суд при Всеукраїнській громадській організації «Народне судочинство» готовий розсудити міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА і мера Києва Леоніда ЧЕРНОВЕЦКОГО.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова ВГО «Народне судочинство», третейський суддя Володимир ГРИЦЕНКО.

«При нашій громадській організації створено третейський суд, - зазначив В.ГРИЦЕНКО. - Ми пропонуємо, щоб обидві сторони звернулися до нього з позовами. При цьому зобов`язуємося всім складом суду розглянути цю справу - у присутності громадськості, представників партій, ЗМІ в будь-якому зручному для обох сторін місці. Гарантуємо, що справа буде розглянута об`єктивно і згідно із законом. Наші судді не знаходяться під тиском влади, хоча б тому, що наших суддів обирає громадськість».

Відео дня

В.ГРИЦЕНКО заявив що, якщо сторони нададуть усі документи вчасно, третейський суд може розглянути це питання за один день у присутності преси. (Як відомо, рішення третейського суду, згідно із законом про третейський суд, є обов`язковим для обох сторін конфлікту. Якщо ж якась із сторін конфлікту відмовиться виконувати це рішення, згідно із законом України про третейські суди таке рішення виконуватиме в примусовому порядку вже виконавча служба).

У свою чергу лідер «Форуму порятунку Києва» Віталій КОМОВ, який брав участь у прес-конференції, повідомив, що "з понеділка ми збираємо підписи киян за відставку ЛУЦЕНКА. За три дні зібрали близько 15 тисяч підписів».

Лідер «Форуму порятунку Києва» вважає, що Президент Віктор ЮЩЕНКО має відправити Ю.ЛУЦЕНКА у відставку. В той же час, на його думку, «якби ЛУЦЕНКО сам пішов зі своєї посади, це значно підняло б його рейтинг, і це було б по-чоловічому і цілком справедливо».

В.КОМОВ акцентував увагу також на недоліках партійної виборчої системи, що завдала, за його словами, колосальну втрати для місцевого самоврядування. «Доти, поки місцеві органи влади не матимуть реальної влади на місцях, триватиме, зокрема і в Києві, вакханалія із землею і майном», - вважає В.КОМОВ. На його думку, на сьогодні вихід для України - розвивати місцеве самоврядування.

Продовжуючи порушену тему конфлікту, В.ГРИЦЕНКО зазначив, що не знає жодного випадку в новітній історії, де в розвиненій державі міг відбутися подібний конфлікт. «У будь-якій європейській державі це привело б до усунення міністра, а можливо, пішов би у відставку і весь Кабмін, - сказав В.ГРИЦЕНКО. - Ми вважаємо, що в демократичній державі такі події не повинні відбуватися. Якщо ж відбуваються, посадовці мають піти з посад. Разом з тим, оскільки Україна далека від розвиненої демократії, ми бачимо на вулицях Києва акції протесту. Виходять люди, громадські організації, вимагаючи зняття міністра внутрішніх справ».

Втім, на думку В.ГРИЦЕНКА, перспективи судового процесу в даній ситуації немає, оскільки судді, яких призначає Президент, боятимуться розглядати таку скаргу.