Київ. 23 січня. УНІАН. Міжнародний європейський фонд “Діалог для розвитку демократії” має намір проводити спостереження за ходом наступних парламентських виборів в Грузії.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН директор міжнародного департаменту фонду Леонід МАРКУСИК.

“На наступних парламентських виборах ми теж будемо у Грузії”, - запевнив він.

Відео дня

У свою чергу співзасновник фонду Іван ШЕРСТЮК повідомив, що для спостереження за достроковими президентськими виборами у Грузії 5 січня та проведення екзит-полу їх запросив грузинський телеканал “Імеді”. Було підписано договір про проведення екзит-полу і соціальних досліджень.

“На жаль, телеканал був закритий, і нам як партнеру довелося перейняти на себе ініціативу проведення наших досліджень і продовження партнерського проекту”, - сказав І.ШЕРСТЮК.

За його словами, для представників фонду було дивним негативне ставлення до роботи місії на державних телеканалах Грузії.

“Для нас було образливим, що інформація подавалася без жодних коментарів, без висвітлення нашої прес-конференції, як вони говорили, “пройдисвітів”. Ми не мали можливості заперечити, оскільки наш медійний простір був закритим”, - сказав І.ШЕРСТЮК.

Він зауважив, що головною метою фонду є надання незалежної експертної оцінки щодо виборів у будь-якій країні пострадянського простору.

Відповідаючи на запитання, які соціологічні фірми допомагали фонду проводити екзит-пол, І.ШЕРСТЮК повідомив, що партнери з “Імеді” мали своїх соціологічних партнерів. “Через те, що “Імеді” був двічі закритий, наші колеги - соціологи попросили їх не називати, побоюючись, згідно із результатами виборів, втратити свій бізнес, свою роботу”, - сказав він.

Як повідомив І.ШЕРСТЮК, фонд було створено у Польщі у вересні 2006 року. За його словами, він об’єднав провідних, досить перспективних діячів, які мали досвід міжнародного спостереження за виборами у країнах пострадянського простору.

“Ідея фонду полягає у тому, щоб як місія незалежних міжнародних журналістів-експертів, акредитованих як міжнародні спостерігачі у країнах пострадянського простору, давати незалежну експертну оцінку щодо виборів”, - додав І.ШЕРСТЮК.