Тендерна палата України не може погодитися із запропонованими Секретаріатом Президента до розгляду Верховної Ради нормами законопроекту по державних закупівлях, що обмежують функції ТПУ.           

       Про це заявив голова Правління ТПУ Володимир Лаба сьогодні на прес-конференції в УНІАН. Як раніше повідомляв УНІАН, Президент України Віктор Ющенко пропонує ліквідовувати Міжвідомчу комісію з державних закупівель і обмежити функції Тендерної палати України. За словами першого заступника голови Секретаріату Президента Олександра Шлапака, законопроект передбачає позбавлення Тендерної палати "не властивих для неї" адміністративних функцій. Зокрема, Тендерна палата не матиме права припиняти торги, обмежувати публікації оголошень про тендери і ряд інших. Крім того, законопроектом пропонується встановити мінімальну суму, на яку планується здійснити держзакупівлі, з оголошенням відповідного тендеру, в 30 тис. грн. для товарів, і 200 тис. грн. - для робіт і послуг.           

        "Однозначно, Тендерна палата не може погодитися з цим законопроектом, яким істотно обмежуються повноваження Тендерної палати", - сказав В.Лаба.            

Відео дня

         Він підкреслив, що дії ТПУ були спрямовані на недопущення фактів розкрадання державних коштів. Зокрема, через судові органи можна було припинити процедури, котрі проводяться з порушенням законодавства, фінансування сумнівних процедур, "і це було дієвим механізмом в боротьбі з порушеннями і зловживаннями", -- заявив голова ТПУ. В.Лаба відзначив, що державні контролюючі органи здійснюють контроль у сфері держзакупівель постфактум - після виконання договору - "після того, як вони знаходять порушення, але тоді вже пізно, як мовиться, "потяг пішов" - засоби держави вже трачені". Крім того, В.Лаба також висловив незадоволення тим, що жодне з пропозицій ТПУ при підготовці цього законопроекту не було внесено, хоча керівництво не раз зверталося до Президента з таким проханням.

            В.Лаба повідомив також, що він категорично проти ліквідації Міжвідомчої комісії з держзакупівель, що передбачено законопроектом, оскільки «вона тільки почала нормально працювати, а її ліквідація призведе до негативних наслідків».             

            Разом з тим, В.Лаба схвально відгукнувся про збільшення суми держзакупівель, які необхідно проводити на тендерній основі.