Асоціація “Відроджені гімназії України” наголошує, що міська влада Стрия (Львівська область) порушила українське законодавство, прийнявши рішення про ліквідацію школи повного дня у складі гімназії ім. Митрополита Андрія Шептицького.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив президент асоціації Ярослав ТУРЯНСЬКИЙ.

Він повідомив, що 22 серпня 1991 року у Стрию першою в Україні була відроджена знаменита довоєнна Стрийська гімназія, якій 17 вересня 1991 року було присвоєно ім’я Митрополита Андрея Шептицького. З 1 вересня 1992 року при гімназії відкрились догімназійні початкові класи «Рідна школа» як школа повного дня з оригінальною методикою навчання - без уроків, дзвінків, домашніх завдань та з післяобідніми студіями народознавчого характеру.

Відео дня

За словами Я.ТУРЯНСЬКОГО, уже протягом останніх десяти років Стрийська гімназія є не лише найкращою у місті, а й входить у трійку найкращих гімназій Львівської області.

19 грудня 2003 року на базі старших класів гімназії відкрився колегіум Києво-Могилянської академії - єдиний на Львівщині, за сприяння випускника довоєнної гімназії Богдана БАРАБАША з Нью-Йорка.

Водночас, Я.ТУРЯНСЬКИЙ наголосив, що 22 травня 2007 року сесією Стрийської міської ради було прийнято рішення про реорганізацію «Рідної школи» Стрийської гімназії в окрему загальноосвітню школу першого ступеня. Дане рішення було прийнято з порушенням чинного законодавства про освіту, бо йдеться про реорганізацію частини Стрийської гімназії, яка успішно функціонує 16 років, заявив він.

Як сказав Я.ТУРЯНСЬКИЙ, на термінове виконання цього рішення сесії Стрийським міським відділом освіти 30 травня було повідомлено усіх вчителів про звільнення з посад, а 19 червня був призначений директор ще неіснуючої школи, один із вчителів середньої школи №7. І лише звернення батьківського та вчительського колективів гімназії до органів влади, до суду тимчасово зупинили примусову реорганізацію, заявив він.

Проте третього вересня, продовжив Я.ТУРЯНСЬКИЙ, міський відділ освіти затвердив новий навчальний план для «Рідної школи», яким ліквідовуються усі післяобідні розвиваючі студії, хоча бюджет установи до 1 січня 2008 року був затверджений у повному обсязі. 13 вересня був затверджений навчальний план Стрийської гімназії, у якому зменшилась кількість годин на поглиблене вивчення іноземних мов, інформатики, додав Я.ТУРЯНСЬКИЙ.

Він пояснив, що розпочинається примусовий перехід гімназії у статус звичайної загальноосвітньої школи, а це порушує ст. 60 Закону України «Про загальну середню освіту» (батьки мають право обирати навчальні заклади та форми навчання для неповнолітніх дітей) і ст. 6 Закону України «Про освіту» (доступність для кожного громадянина усіх форм і типів освітніх послуг…).

“Протягом 15 років на базі «Рідної школи» Стрийська гімназія, без будь-якої підтримки місцевої влади, провела три всеукраїнських семінари за сприяння Дрогобицького державного педагогічного університету ім І.Я.Франка, 4 семінари обласних і два - регіональних рівнів. Учні «Рідної школи» неодноразово займали призові місця у конкурсах та олімпіадах міського та обласного рівнів”, - наголосив Я.ТУРЯНСЬКИЙ.

Він також розповів, що у «Рідній школі» із 22 вчителів звання «Вчитель-методист» мають 4 вчителя, звання «Старший вчитель» – 5, вчителів з вищою категорією – 4, а також серед них є «Відмінник народної освіти».