Зелена партія України вимагає від міської влади Києва надати Трухановому острову статус регіонального ландшафтного парку замість його розбудови під Чемпіонат Європи з футболу 2012 року.

Про це заявив голова ЗПУ Сергій КУРИКИН сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами С.КУРИКИНА, партія виступає категорично проти планів влади Києва щодо Труханового острова, зокрема, проти знищення Труханового острова під приводом підготовки до проведення Євро-2012 шляхом будівництва там „міжнародного молодіжного центру”.

Відео дня

Він заявив про початок громадської кампанії щодо збереження острова.

Голова ЗПУ наголосив, що Труханів острів є унікальним місцем для Києва як неповторного європейського міста. С.КУРИКИН зауважив, що це не лише місце відпочинку киян, а й найважливіший чинник убезпечення стабільного екологічного стану всього міста. “Труханів острів – це легені Києва”, - наголосив лідер «зелених».

Він також нагадав, що на цьому острові нараховується більше 100 видів тварин, багато з якиих занесені у Червону книгу.

«Зелені» переконані, що у разі збереження Труханового острова для природоохоронних цілей і надання йому статусу регіонального ландшафтного парку відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд”, для острова з’явиться перспектива розвитку екологічного туризму та поміркованої рекреації, що не впливатиме негативно на природний стан і цілісність екосистеми острова.

“Зараз кияни, фактично, поставлені міською адміністрацією перед вибором – або розвиток забудов на острові у продовження звичайної антиекологічної та антигуманної практики міської влади під приводом забезпечення проведення Євро-2012, або збереження цілісного природного ландшафту з метою покращення екологічного середовища міста та подальша експлуатація ландшафтних і природних цінностей для сталого розвитку міста, забезпечення життєвих потреб киян», - наголошують у ЗПУ.

На переконання партії, за належного фахового обґрунтування і системного підходу до менеджменту розвиток екологічного туризму та поміркована рекреація є найбільш перспективними не лише для охорони ландшафту, але й для економічного сталого розвитку всієї екосистеми Києва.

Як повідомляв УНІАН, до 2012 року столична влада планує створити на Трухановому острові ландшафтний парк «Міжнародний молодіжний центр».

За словами заступника голови столичної міськдержадміністрації Віталія ЖУРАВСЬКОГО, роботи зі створення центру планується завершити у 2010 році. Орієнтовна площа ММЦ становитиме 2 га. Центр зможе вмістити до 15 тис. осіб.

Передбачається, що ММЦ поділятиметься на зону психофізичної релаксації, зону тимчасового проживання, тобто наметове містечко, зону спортивних змагань, адміністративну зону, зону проведення масштабних масових заходів, зону тимчасового містечка підвищеної комфортності, зону екстремального відпочинку та автопаркінг для трейлерів.

Згідно з планами міської влади, на Трухановому острові передбачається побудувати стадіон та декілька спортивних майданчиків, гольф-клуб, оздоровчий центр та спорткомплекс, шістнадцять спальних котеджів, котеджі-трансформери, будиночок для поважних гостей, будинки-трансформери, наметове містечко, розбірну сцену на воді, дискотеку, ресторан-бар, їдальню. В самому центрі ММЦ буде оглядова вежа та прес-центр.

Крім того, за інформацією В.ЖУРАВСЬКОГО, на Трухановому острові встановлять лазарет, будиночки охорони, туалети, систему переробки відходів та автостоянку.

Як повідомляє прес-служба КМДА, загалом даний проект коштує близько 34 млн. грн.

Загальна площа Труханового острова становить 507 га.