Народні депутати України Володимир БОНДАРЕНКО (БЮТ) та Владислав КАСЬКІВ (НУ-НС) направили депутатське звернення до Генерального прокурора України Олександра МЕДВЕДЬКА щодо кримінальної справи про підкуп виборців на виборах Київського міського голови та Київської міської ради у 2006 р.

Про це В.БОНДАРЕНКО повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що після початку розгляду касаційної скарги Віктора СПИРИДОНОВА щодо поновлення розслідування у кримінальній справі за фактами підкупу виборців на місцевих виборах у минулому році, Генпрокуратура поновила кримінальну справу.

Відео дня

“Це унікальний факт, тому що ця ж прокуратура її (кримінальну справу – УНІАН) свого часу і “прикрила”, - переконаний народний депутат.

В.БОНДАРЕНКО також підкреслив, що явище “підкупу виборців” не було зупинено і на сьогоднішній день “розростається” і набирає масштабних обсягів в Києві.

“Оцей підкуп, про який ми говоримо, він продовжується і сьогодні. Ці земельні махінації, а також ми маємо документи про виплати через виплатний центр, який є сьогодні в Києві, тільки в цьому році сотень мільйонів гривень різним категоріям громадян. І тільки одна вимога – лояльність до ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, підтримка його політики. Тобто не соціальній групі – інвалідам, чорнобильцям, а конкретним персоналіям, які беруться на облік, як лояльні до ЧЕРНОВЕЦЬКОГО. Тобто сьогодні йде набір майбутнього електорату для того, щоб зафіксувати, можливо, чергову перемогу, як вважає ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, для нього”, - сказав В.БОНДАРЕНКО.

“Враховуючи це я і народний депутат України КАСЬКІВ підготували депутатське звернення до Генерального прокурора України МЕДВЕДЬКА. Воно направлене туди і ми просто цим самим хотіли підкреслити, що сьогодні пильно слідкуємо за тим, що сьогодні робиться в Генеральній прокуратурі з цього приводу”, - поінформував В.БОНДАРЕНКО.

За його словами, це депутатське звернення побудовано на аргументах, які В.СПИРИДОНОВ виклав в своїй доказовій базі, а також на власних спостереженнях депутатів за проходженням цієї справи в різних інстанціях, зокрема, в прокурорських.

В.БОНДАРЕНКО висловив сподівання, що О.МЕДВЕДЬКО “буде вести себе адекватно ситуації”. А крім того, депутати сподіваються, що звернення матиме резонанс.

“Ми впевнені, що зверне на ці аргументи увагу і Президент України”, - наголосив В.БОНДАРЕНКО.

Присутній на прес-конференції юрист Валерій КАРПУНЦОВ, який представляє інтереси В.СПІРІДОНОВА повідомив щодо перспектив розгляду поновленої справи таке: “В даній справі не може застосовуватись постанова про закриття кримінальної справи, як прецедент для того, щоб була унеможливлена ситуація з порушенням нової кримінальної справи. Бо кримінальна справа закрита не за відсутністю події злочину чи ознак злочину в дії якихось осіб, а закрита у зв’язку з непроведенням процесуальних дій слідчими”.

Крім того, навіть негативне рішення Верховного Суду, за його словами, не обмежує позивачів у новому зверненні, наданні нових фактів за ознаками, якщо такі будуть виявлені.

“Я допускаю, що буде порушена нова кримінальна справа”, - сказав В.КАРПУНЦОВ.

Як повідомляв УНІАН, 29 листопада ВСУ зобов’язав Генеральну прокуратуру надати матеріали про порушення кримінальної справи за фактом підкупу виборців Леонідом ЧЕРНОВЕЦЬКИМ на виборах мера Києва у 2006 році та постанови Генпрокуратури про закриття цієї кримінальної справи.

Таким чином Верховний Суд задовольнив клопотання громадянина Віктора СПИРИДОНОВА за його касаційною скаргою на рішення Печерського районного суду столиці і Апеляційного суду.

Адвокат В.СПИРИДОНОВА - В.КАРПУНЦОВ повідомив, що сторона просить скасувати ці рішення та направити на новий розгляд “із зобов’язанням суду першої інстанції здійснити перевірку підстав для закриття кримінальної справи».

«В матеріалах судової справи взагалі відсутня постанова про порушення кримінальної справи. Як суд першої інстанції і апеляційний давали оцінку діям слідчих Генпрокуратури?», - запитав адвокат. Як нагадав В.КАРПУНЦОВ, зазначена кримінальна справа була порушена у березні 2006 року прокуратурою м. Києва за позовом В.СПИРИДОНОВА, однак потім була витребувана до Генпрокуратури і закрита.

В.СПИРИДОНОВ оскаржував закриття кримінальної справи у Печерському районному суді і Апеляційному суді.