Тендерна палата України заявляє про виявлені зловживання державними коштами на більш ніж 117 млн. грн. у ході підготовки шкіл до учбового процесу. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент ТПУ Микола ТОВСТАНОВСЬКИЙ.

За його словами, такі дані були одержані ТПУ за підсумками досліджень 205 процедур держзакупівель товарів, робіт і послуг для загальноосвітніх шкіл України в 2006-2007 роках загальною очікуваною вартістю понад 117 млн. грн.

«Провести ці дослідження нас спонукав той факт, що до 1 вересня цього року 200 українських шкіл перебувають в аварійному стані. При цьому незалежно від фінансування, що щорічно виділяється державою, на підготовку шкіл до навчального року, кількість аварійних шкіл не зменшується, а рік від року зростає”, - сказав М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ.

Відео дня

Він повідомив, що основними порушеннями законодавства, виявленими ТПУ, стали: наявність антиконкурентних узгоджених дій учасників процедур держзакупівель, маніпулювання умовами тендерів, визначення переможця на власний розсуд і допущення до участі в торгах зв`язаних осіб.

Зокрема, за даними М.ТОВСТАНОВСЬКОГО, в Рівненській області ТПУ виявила украдення відділом освіти області 24 договорів на придбання товарів, робіт і послуг очікуваною вартістю 957 тис. грн. без проведення тендерів. «При цьому по 11-ти з цих договорів була здійснена передоплата у розмірі, що перевищує 30% від загальної суми договору, що суперечить законодавству відносно держзакупівель», - відзначив віце-президент ТПУ. Він додав: «Також були виявлені випадки допущення до участі в тендерах зв`язаних осіб. Так, Тисменецька райадміністрація (Рівненська обл. - УНІАН) допустила до участі в тендері на закупівлю робіт з ремонту школи очікуваною вартістю 1,4 млн. грн. ТОВ «Монтажрембуд» і ТОВ «Тиса», засновником яких є одна фізична особа».

В окремих випадках, за словами експерта, обласними і районними відділами освіти необгрунтовано використовувалася процедура закупівлі товарів і послуг у одного учасника. «При цьому закупівельні ціни завищувалися в 1,5-2 раза», - додав М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ.

Підсумовуючи, він повідомив, що правоохоронні органи вже порушили декілька справ за підсумками досліджень ТПУ, наданим Міністерству внутрішніх справ.