Ціна на імпортний природний газ для України до 2011 року може зрости щонайменше вдвічі.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив експерт з енергетичних питань Олександр НАРБУТ.

За його словами, вже в 2009 році Україна може очікувати рівнозначного 2008 року збільшення ціни на 35-40%.

Відео дня

Експерт відзначив, що в найближчі два роки зростанню ціни на природний газ сприятиме ряд чинників.

Зокрема, за словами О.НАРБУТА, боротьба на азіатських ринках за енергетичні ресурси призведе до того, що буде споруджено газопровід Туркменістан - Казахстан - Китай. «Це суттєво збіднить можливості Туркменістану в експорті в напрямку Росія - Україна - Європа», - сказав О.НАРБУТ.

Крім того, експерт відзначив, що цього року вже була введена в експлуатацію альтернативна газова гілка Баку - Тбілісі - Арзрум з пропускною спроможністю 30 млрд. кубометрів газу.

При цьому, як вважає експерт, одним з чинників зростання ціни стане можливе зниження рівня газовидобування в Росії на тлі прогнозованого зростання споживання ресурсу всередині країни. При цьому О.НАРБУТ вказав на існування доволі високих зобов`язань Росії по ф`ючерсних довгострокових контрактах з поставок газу з європейськими споживачами, які укладено до 2030 року.

«Я думаю, що цей прогноз можна вважати навіть досить оптимістичним», - резюмував експерт.

Як повідомляв УНІАН, Росія і Україна погодили ціну газу на 2008 рік на рівні 179,5 дол. за тис. куб. м.

Ставка за транзит через територію України становитиме 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км, через територію Росії для України - 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км.

Ціна природного газу для України в 2007 році становить 130 дол. за тис. куб. м на українському кордоні, плата за транзит газу через територію України - 1,6 дол. за тис. куб. м на 100 км відстані