Відомо що, Україна споживає на одиницю  ВВП 0.89 тон умовного палива, випереджаючи по вказаному показнику Росію та Білорусь, та займає при цьому перше місце в світі(!?)   

Така «енергоефективна» економіка досталась нам в спадщину з часів Радянського Союзу. Як позитив такого «надбання», можна вважати той факт, що зменшення споживання енергії до світового рівня, за рахунок енергоефективних технологій, має призвести до подвоєного (!)  зменшення споживання енергії (звичайно за умови сьогоднішнього рівня ВВП).

Отримання  реальної незалежності шляхом кардинального підвищення енергоефективності  має стати частиною національної  ідеї України, а в ситуації, що склалася, —  її міцною віссю. Доречно тут пригадати,  що ощадливість — відвічна властивість характеру українців. Для цього Україна має розробити свій «план Маршалла» - систему «батога та пряника», яка здатна вивести країну  на світові рівні споживання енергії і де-факто підтвердити свою незалежність!

Відео дня

Відомо також що, держави зі світовим рівнем споживання енергії досягли такого результату за рахунок жорсткої системи контролю енергоспоживання та заохочення до впровадження  енергоефективних виробництв. Україна на цьому напрямку  майже нічим не відзначилась, окрім поки що марних, спроб диверсифікувати    джерела постачання енергії для «ненажерливої» економіки. Відтак подальше зростання української економіки та добробуту її людей, в такому разі буде вирішуватись  далеко за її межами. 

Своє бачення того,  чи є справою держави контроль за споживанням енергії та підтримка заходів з енергоефективності, виходячи із світового досвіду, можна дізнатися 5 грудня 2007 року о 10:30 в інформаційному агентстві УНІАН.

В прес-конференції прийматимуть участь народний депутат України IV скликання, Голова фонду «Енергоефективна економіка – незалежна Україна» Володимир Майстришин, політолог Дмитро Видрін, експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, шеф-редактор журналу «Енергозбереження. Бізнес. Життя.» Олександр Лубянко.