Відносини України і Російської Федерації наступного року погіршаться.

Такі результати експертного опитування повідомив голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г.Шевченка Володимир БОНДАРЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, прогнозоване погіршення відносин, на думку опитаних експертів, зумовлене тим, що успішні результати партії “Єдина Росія” на виборах 1 грудня до Державної Думи Російської Федерації призвели до “посилення впливу Президента РФ Володимира ПУТІНА».

Відео дня

Як сказав В.БОНДАРЕНКО, у ході дослідження вималювалися дві вкрай протилежні точки зору експертів.

За його словами, одна з них належить політологу Володимиру ПОЛОХАЛУ, який зазначив, що “партія ПУТІНА “Єдина Росія” – це та ж КПРС, і культ ПУТІНА перевищив уже культ Леоніда Брежнєва часів застою, тому посилення Росії означає значне погіршення відносин з Україною”.

Протилежну точку зору, сказав В.БОНДАРЕНКО, найбільш яскраво висловив народний депутат України попередніх скликань Сергій ПРАВДЕНКО, який зауважив, що посилення влади В.ПУТІНА – це покращення відносин з Україною, але не зараз, а лише тоді, коли зміниться курс України.

На запитання журналістів, який вплив матиме Росія на новостворену демократичну коаліцію в Україні, В.БОНДАРЕНКО відповів, що він буде дуже великим, оскільки не секрет, що понад 50% промисловості України належить російським компаніям. “Росія хоче масово не просто бути присутньою у нашій енергетичній політиці, а вже докуповує структури, пов’язані з «Нафтогазом», продає нам газ за будь-яку ціну», - додав він.

За його словами, лідеру БЮТ Юлії ТИМЕШЕНКО як імовірному прем’єр-міністру не вдасться повернути ціну на газ на тому рівні, який був за її попереднього прем’єрства, і навіть на тому рівні, який був за прем’єрства Юрія ЄХАНУРОВА.

На думку В.БОНДАРЕНКА, Росія тиснутиме на Україну і спробує таким чином впливати, щоб через деякий час демократична коаліція була змінена на коаліцію Партії регіонів з комуністами, яка їй більше до вподоби.

За його словами, окрім «газового» впливу Росія також використовуватиме і «нафтовий» вплив. За його словами, «відомо, що 5 із 6-ти нафтопереробних заводи в Україні належать Росії».

Щодо подальшого розвитку ситуації в Росії, на думку В.БОНДАРЕНКА, фігура нового Президента РФ “не буде мати великої ваги у суспільстві”. “ПУТІН “прибрав” своїх можливих конкурентів ще задовго до виборів”, - сказав він.

Як зауважив В.БОНДАРЕНКО, багато експертів прогнозують, що після завершення свого президентського терміну В.ПУТІН очолить урядову гілку влади Росії.