Громадська організація «Комітет захисту киян» і  особи, які виступають від імені приватних інвесторів, просять Національний банк і Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг перевірити АКБ «Київ» та інвесткомпанії, що фінансували будівництво компаніями «Київвисотбуд» і «Агробудпереробка» житлових будинків по вул. Сім`ї Сосніних, 4-а.

Про це повідомив голова ГО «Комітет захисту киян» В’ячеслав ДІМСКОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, вирішення проблем незавершеного будівництва житла і приватних інвесторів, що вклали гроші в ці проекти, полягає в продовженні кредитування будівництва банком «Київ».

Відео дня

В.ДІМСМКОВ вважає, що будівництво будинків було «заморожене» через використання «дивної» схеми його фінансування. Зокрема, за наявною у нього інформацією, банк «Київ» надав кредит сімнадцяти товариствам з обмеженою відповідальністю (ТОВ), які, у свою чергу, фінансували будівництво житла.

За словами юриста громадської організації «Центр досліджень корпоративних відносин» Павла ЗОЛОТАРЬОВА, в 2006 році 17 компаній почали продаж квартир в будинку по вул. Сім`ї Сосніних, 4-а приватним інвесторам, хоча не мали на це юридичних прав, оскільки їм належали не квартири, а певна кількість квадратних метрів. При цьому, згідно з інвестдоговорами, квартири мали надійти на продаж через 10 днів після введення будинку в експлуатацію. Водночас, будівництво будинку весною 2006 року було припинене через припинення фінансування банком «Київ».

За даними юриста, банк «Київ» ці ж квартири взяв як заставу під кредитування будівництва.

На думку П.ЗОЛОТАРЬОВА, оскільки об`єкт незавершеного будівництва є власністю забудовника, дії банку і товариств з обмеженою відповідальністю є незаконними.

В.ДІМСКОВ повідомив, що Комітет сподівається на тристоронній діалог між приватними інвесторами, банком «Київ» і забудовниками будинків, координатором якого має намір виступити громадська організація.

Довідка УНІАН. У листопаді 2006 р. компанії ТОВ«Київвисотбуд» і ВТО «Агробудпереробка Лтд» припинили будівництво чотирьох житлових будинків в Києві і області (у Чубинському, в Борисполі і Києві по вул. Старонаводницька і вул. Сім`ї Сосніних) через нестачу фінансування. У будівництво житлових будинків інвестували близько 1,5 тис. вкладників. За даними будівельників, для завершення будівництва необхідно близько 1 млрд. грн.