1 грудня 2007 року світ удвадцяте відзначає Всесвітній день  боротьби зі СНІД.  Через 20 років,  що минули з моменту реєстрації першого випадку ВІЛ-інфекції, Україна продовжує залишатися одним з лідерів за темпами поширення епідемії ВІЛ/СНІД на європейському континенті. За останніми оцінками Об‘єднаної Програми ООН зі СНІДу із 150 тисяч нових випадків ВІЛ, зареєстрованих в країнах Східної Європи та Центральної Азії у 2007 році, на Україну припадає 21%.  Лише за останні  4 роки кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в країні зросла удвічі (з   60 до 119,5 тисяч), а кількість хворих на СНІД –  у понад   3 рази ( з 6 до  22,5 тис).

Разом з тим Альянс-Україна визначає два головних досягнення року.

Завдяки широкомасштабній програмі лікування, яка здійснюється за  кошти Глобального фонду, темпи приросту смертності від СНІД в Україні почали знижуватись: від 41% у 2004 році до 13% наприкінці 2006 року. Станом на 1 листопада 2007 року 5 019 ВІЛ-позитивних пацієнтів отримують життєво необхідну антиретровірусну терапію, що складає 72% від загальної кількості пацієнтів на лікуванні АРТ в Україні (всього –  7012 осіб).

Відео дня

Україна отримала нове довгострокове фінансування від Глобального фонду на здійснення  профілактичних програм. З серпня цього року Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні (Альянс-Україна) став одним з двох основних реципієнтів – виконавців нової п‘ятирічної програми «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування і догляд для найуразливіших верств населення в Україні» в рамках фінансування 6-раунду Глобального фонду, загальним обсягом 151 млн. доларів.  Другим основним реципієнтом є  ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ». Ця програма вже успішно стартувала – понад 60 неурядових організацій отримали нове фінансування на здійснення профілактичної діяльності.

Напередодні 1 грудня Альянс-Україна звітує про виконання двох найбільших програм – «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні», що фінансується Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, та «Посилення відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні шляхом надання послуг та інформації (САНРАЙЗ)», що впроваджується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (АМР США). Ці програми залишаються найпотужнішою ініціативою в країні у галузі ВІЛ/СНІД із загальним бюджетом понад  100 млн. доларів США.

За останній рік (з 1.10.2006 по 30.09.2007) Альянс витратив на реалізацію програм із протидії епідемії ВІЛ/СНІД в Україні 22 320 964 дол. США (або майже 95% від запланованого бюджету). На лікування, догляд та підтримку витрачено 54% коштів, на профілактику серед уразливих груп – 18%, на інформацію, освіту та адвокацію – 10%, на моніторинг і оцінку ефективності програми – 4%, на управління та впровадження програми – 12%, накладні витрати на управління грантом основного реципієнта – Секретаріату Альянсу в Брайтоні (Велика Британія) – 2%.

Станом на 1 жовтня 2007 року основні показники програми перевиконано:

Показник

Кількість пацієнтів на АРВ-терапії – виконано на 104% (4 921 пацієнтів).

Кількість та відсоток споживачів ін’єкційних наркотиків, охоплених програмами профілактики ВІЛ/СНІД - виконано на 110% (охоплено 131 759 осіб).

Кількість та відсоток жінок, залучених до комерційного сексу, охоплених програмами профілактики ВІЛ/СНІД - виконано на 160% (охоплено 19 233 осіб).

Кількість та відсоток засуджених, охоплених програмами профілактики - виконано на 257% (охоплено 41 842 осіб).

Усі охоплені профілактичними послугами споживачі ін’єкційних наркотиків та жінки, залучені до комерційного сексу, отримали принаймні мінімальний пакет послуг з профілактики ВІЛ: презервативи, одноразові шприци (для наркозалежних), інформаційні матеріали, консультації соціальних працівників та перенаправлення до інших спеціалістів, залежно від потреб клієнта, а також мають доступ до тестування на ВІЛ швидкими тестами, послуг громадських центрів, консультацій спеціалістів. Починаючи з 2008 року, вони також матимуть доступ до діагностики та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, та послуг мобільних клінік (в рамках проектів).

До жовтня  2008 року  (термін закінчення 5-го, останнього року Програми 1-го Раунду)  Альянсом було взято такі зобов’язання:

· 6 000 пацієнтів отримуватимуть антиретровірусну терапію за кошти Програми;

· 6 000  наркозалежних матимуть доступ до замісної підтримувальної терапії (1250  з них — одночасно     отримуватимуть АРТ);

· 12 200 вагітних жінок зможуть пройти курс запобігання передачі вірусу від матері до дитини;

· 26 300 дорослих осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, матимуть доступ до поза-лікарняного догляду та підтримки;

· 3 700 дітей, які живуть з ВІЛ або постраждали від ВІЛ/СНІД, матимуть доступ до поза-лікарняного догляду та підтримки;

· 150 000 споживачів ін`єкційних наркотиків отримають  профілактичні послуги.

У той же час, Альянс-Україна глибоко занепокоєний тим, що існує реальна загроза призупинення фінансування програм з протидії ВІЛ/СНІД, які впроваджуються в Україні за кошти Глобального фонду, через наступні причини:

1. Відсутність програм замісної підтримувальної терапії для наркозалежних із застосуванням лікарського препарату метадон.

2. Непрозора система державних закупівель антиретровірусних препаратів за завищеними цінами та сумнівної  якості.

3. Незадовільне виконання державного бюджету щодо фінансування заходів протидії епідемії ВІЛ/СНІД.

Ми сподіваємося, що Всесвітній день боротьби зі СНІД приверне увагу до цих проблем і кроки до їх вирішення будуть зроблені вже в цьому році.