1 грудня 2007 року увесь світ вже у двадцяте відзначатиме Всесвітній день  боротьби зі СНІД. Так співпало, що цього року ми одночасно говоримо про20-ту річницю появи ВІЛ в Україні.

Сумні «досягнення»:

Україна продовжує залишатися одним з основних лідерів за темпами поширення епідемії ВІЛ/СНІД в Європі. Лише за останні  4 роки кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції  в країні майже подвоїлася (з 60 до 119,5 тисяч).

Відео дня

За минулий рік у 30 країнах Східної та Центральної Європи було зареєстровано більше ніж 27 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції. У той же час, в одній лише Україні за цей час було виявлено понад 16 тисяч нових випадків ВІЛ.

«І через 20 років після появи ВІЛ в Україні  не держава, а  неурядові організації за кошти міжнародних донорів впроваджують дві третини заходів з протидії епідемії. Саме за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, а не  рахунок держави, 73% ВІЛ-позитивних людей в нашій країні сьогодні отримує життєво-необхідне лікування» - заявив під час прес-конференції в УНІАН Андрій Клепіков, виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.

Держава сьогодні не здатна забезпечити ефективне використання навіть тих невеликих коштів, що виділяються на боротьбу зі СНІДом  з державного бюджету. Єдине, що вдається -  закуповувати ліки сумнівної якості за завищеною ціною.

 

Не зважаючи на кричущі проблеми у відповіді на епідемію, Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу при Кабінеті Міністрів жодного разу не збиралася на засідання. Персональний склад ключового координаційного органу країни досі не затверджено.

За словами Володимира Жовтяка, голови Координаційної Ради Всеукраїнської Мережі людей, які живуть з ВІЛ: «Україна  так  і не виконала взяте на себе перед Глобальним фондом зобов’язання щодо практичного впровадження замісної підтримувальної терапії метадоном для наркозалежних. В результаті наша країна опинилася під реальною загрозою втратити зовнішнє фінансування програм профілактики та лікування у розмірі понад 140 млн. доларів США. Власних грошей в Україні на зазначені  цілі немає!»

Неодноразові звернення від Мережі ЛЖВ та Альянсу на адресу Прем’єр-міністра та Президента України про необхідність термінового вирішення згаданих проблем досі залишаються без уваги. Жоден з високопосадовців напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІД не знайшов часу для зустрічі.

Ми вимагаємо, щоб нас почули!

У цей день громадські організації, які виконують більшість програм з протидії епідемії закликали керівництво Уряду та Президента України нарешті повернутися обличчям до цієї проблеми та ПОЧУТИ голос людей, які потерпають від неї. Наступні кроки є найбільш важливими для подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні:

· Забезпечення адекватного рівня державного фінансування програм з протидії ВІЛ/СНІД та відновлення роботи Національної  ради з питань  протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу;

· Покращення системи державних закупівель антиретровірусних препаратів, подолання корупції та забезпечення якості препаратів, що закуповуються Міністерством охорони здоров’я України;

· Розгортання програм замісної підтримувальної терапії метадоном для наркозалежних, що є невід’ємним елементом програм профілактики та лікування.

За даними останнього дослідження «Соціально-економічні наслідки ВІЛ/СНІДу в Україні» за такого розвитку подій  лише через 7 років понад 820 тис. громадян України будуть інфіковані на ВІЛ, а загальна кількість населення зменшиться до 44 мільйонів. В результаті загальний добробут населення знизиться ще на   8 відсотків,  на 9 відсотків скоротяться інвестиції. Катастрофічних перспектив, які нас очікують у недалекому майбутньому, можна уникнути лише виконавши обіцянки з боку держави!

 

****