33,3% експертів вважають, що у Верховній Раді України буде сформована Коаліція демократичних сил за участю Блоку Юлії Тимошенко та блоку “Наша Україна - Народна самооборона” і прем’єр-міністром буде лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО.

Про це свідчать дані експертного дослідження “Розвиток політичної ситуації в Україні в контексті формування правлячої коаліції у Верховній Раді VI скликання”, проведеного громадською організацією “Соціополіс” та Агентством моделювання ситуації. Результати дослідження були презентовані сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА, ще 26,7% опитаних вважають, що буде сформована “прагматична” коаліція на основі БЮТ, НУ-НС, Блоку Литвина при ситуативній підтримці Партії регіонів.

Відео дня

Водночас 16,7% експертів вважають, що партії та блоки не зможуть сформувати коаліцію і нинішній прем’єр-міністр Віктор ЯНУКОВИЧ залишиться керівником урядом в ранзі виконуючого обов’язки. 10% респондентів переконані, що в ВР буде сформована “широка” коаліція за участі Партії регіонів та НУ-НС і прем’єром буде затверджена компромісна кандидатура, яка влаштовує і Партію регіонів, і Президента.

Водночас В.БАЛА вважає, що тільки Коаліція демократичних сил і уряд, який очолить Ю.ТИМОШЕНКО, матиме достатню політичну волю і готовність провести глибокі реформи політичної системи і економіки України.

За його словами, більшість експертів вважають, що найефективнішим, але найнестабільнішим буде уряд Ю.ТИМОШЕНКО, дещо менш ефективним буде уряд “широкої” і “прагматичної” коаліції і найнеефективнішим – діючий склад уряду.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ зазначив, що згідно з даними опитування, з найбільшою вірогідністю одержать посади в майбутньому уряді компромісні фігури – Юрій ПАВЛЕНКО (гуманітарний віце-прем’єр-міністр), Анатолій ГРИЦЕНКО (міністр оборони України), Віктор БОНДАР (міністр транспорту і зв’язку), Давид ЖВАНІЯ (міністр з питань надзвичайних ситуацій), Юрій КОСТЕНКО (міністр охорони навколишнього природного середовища), В’ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ або Василь КРЕМЕНЬ (міністр освіти і науки).

Серед політиків, які можуть підвищити ефективність роботи уряду, експерти називають Миколу ОНІЩУКА, Віктора ПИЛИПИШИНА, Сергія ГРИНЕВЕЦЬКОГО, Ксенію ЛЯПІНУ, Олеся ДОНІЯ, Андрія ШЕВЧЕНКА, Ігоря ШКІРЮ, Григорія НЕМИРЮ і дещо частіше – Руслана КНЯЗЕВИЧА та Олександра ФЕЛЬДМАНА.

На переконання О.ГОЛОБУЦЬКОГО, якщо до кінця поточного тижня не буде створена демократична коаліція або хоча б зроблена заява з цього приводу, то “остаточно всі важелі управління перейдуть в руки Президента України”.

Він зазначив, що “авантюра” з непідписанням коаліційної угоди є певним “натяком на те, що Юлія ТИМОШЕНКО не є бажаним варіантом для дуже багатьох не тільки в “Нашій Україні”, але й в оточенні Президента України”. На думку О.ГОЛОБУЦЬКОГО, все це може призвести до того, що головними гравцями стануть Партія регіонів і БЮТ, а така “частина “Нашої України” (йдеться про блок НУ-НС - УНІАН) як “Народна самооборона” може перетворитися до певної міри в сателіта БЮТ”, повторивши в майбутньому долю партії “Реформи і порядок”. Тобто, зазначив експерт, “вона може злитися з БЮТ, що не є в планах Секретаріату Президента, як і Президента України, бо в такій ситуації його роль як арбітра втрачається, бо його політику не може проводити повністю ні Партія регіонів, ні БЮТ”. “І тоді його (В.ЮЩЕНКА - УНІАН) шанси стати другий раз Президентом стають ще більш примарними, ніж до цього” - вважає О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.

Експертне дослідження проводилося з 12 по 18 листопада громадською організацією “Соціополіс” та Агентством моделювання ситуації. В телефонному опитуванні взяли участь 28 експертів - політологів, аналітиків, журналістів.